Kňažko sa obul do Sulík: Je to lacný exhibicionista. Jeho správanie by mohli zhodnotiť psychiatri
23 | 03 | 2021 I Michal Filek

Pre denník SME poskytol rozhovor herec a bývalý politik Milan Kňažko. Podľa neho Matovič nie je ideálny premiér, ale vinu za vládnu krízu pripisuje Sulíkovi. Ten je podľa neho lacný exhibicionista a už dávno mal z vlády odísť. Lebo Matovič je podľa neho lepší premiér, ako boli Mečiar a Fico. 


Ministra Korčoka Kňažko vyzval, aby zostal v Matovičovej vláde. "Výzvu sme spísali preto, že zahraničná politika nemá podliehať domácim politickým nedorozumeniam. Ak by pán minister Korčok odišiel, zbytočne by to mohlo vyvolať neistotu v našich zahraničnopolitických vzťahoch. Je to dobrý minister s prirodzenou autoritou. Prijímal som ho v roku 1992 na vtedajšie ministerstvo medzinárodných vzťahov a vyrástol na veľmi zdatného diplomata. Je škoda, že sa ho Sulík snaží zatiahnuť do koaličných sporov," tvrdí Kňažko.

Na margo toho, že sa Matovič fotil na letisku v Košiciach s dovezenou vakcínou Sputnik V, čo Korčok označil za nástroj ruskej hybridnej vojny, Kňažko pre SME povedal: "Ide skôr o nedorozumenie. Určite nebolo nutné robiť tlačovku v Košiciach, ale zároveň nebolo nutné, aby pán Korčok urobil svoju tlačovku, kde celý nákup skritizoval. Stačilo, ak by premiérovi zavolal alebo mu poslal správu."
Vie si predstaviť byť v tejto vláde

Kňažko si vie veľmi dobre predstaviť, že by ako minister sám pôsobil v tejto vláde. "Veď posledný týždeň to fungovalo krásne, keďže Matovič mlčal. Škoda len, že nemlčal Sulík a trepal dve na tri. Stále opakoval svoje vydieračské návrhy, čo sa nerobí. Ak už chce takto vyjednávať, mal by to robiť za zatvorenými dverami. A ak dal Matovičovi na rozhodnutie termín do stredy, tak mal byť dovtedy ticho a situáciu nehrotiť."

Celý problém, ako píše Kňažko pre SME, vznikol ešte niekedy v marci, apríli 2020, keď Sulík začal kritizovať vlastnú vládu. Sulík nebol schopný odísť, Matovič ho nebol schopný vyhodiť, napätie sa stupňovalo, až to teraz celé prasklo.

Belousovová: "Matovič chce byť vicepremiér pre boj s korupciou? Mafiáni môžu spokojne oddychovať!"
Anna Belousovová je presvedčená, že ak bude súčasný premiér bojovať s korupciou tak, ako s Covidom, príliš valné výsledky očakávať nemôžeme. Informovala o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek


"K tejto veci by som najprv chcel povedať, že nepatrím k nekritickým obdivovateľom nášho premiéra. Má množstvo chýb, dokonca ich má viac, než sa v médiách zvykne riešiť. Richard Sulík sa však správa spôsobom, ktorý by už pokojne mohli zhodnotiť odborníci v oblasti psychiatrie. Je to lacný exhibicionista, ktorý od začiatku pandémie napáda vlastnú vládu. Veď už po svojej prvej kritickej tlačovke mal odstúpiť, ak nesúhlasí s politickým smerovaním tejto koalície. Namiesto toho si verejne ventiluje názory na vládu, akoby bol v opozícii, a ešte aj tvrdí, že má na to právo, že je to jeho slobodný názor. Nikde na svete sa niečo takéto nedeje. Navyše v čase pandémie, keď sa slovenskí zdravotníci nezastavia a ledva zvládajú nápor pacientov, tak Sulík ide dvakrát na dovolenku do Dubaja. Po tomto by si mal slovo „solidarita“ škrtnúť z názvu strany.
Prípad pre psychiatra?

Kňažko sa tiež vyjadril k otázke, ako hodnotí posledný odkaz, ktorý poslal Matovič svojim koaličným partnerom, že odstúpi len vtedy, ak sa viacerí vzdajú svojich pozícií a SaS aj jedného ministerstva.

"Ak ľudia ako Sulík, ministerka Mária Kolíková či podpredseda parlamentu Juraj Šeliga oznámili, že sa vzdajú svojich postov, aby Matovič odišiel, tak je v poriadku, že ich na to aj vyzval. Strana SaS mala v porovnaní s volebným výsledkom jedno ministerstvo navyše, takže jeho odobranie tiež nevnímam problematicky.

Na to, či je Matovič dobrým premiérom, nemal Kňažko pre SME jednoznačnú odpoveď.  "Matovič je tretím premiérom, ktorý so svojou stranou vyhral voľby. Prvým bol Mečiar, druhým bol Fico a tretím je Matovič. Z týchto troch - je Matovič horší ako Mečiar alebo Fico, ktorý uniesol štát? To hádam nie. Súhlasím s tým, že Matovič nemá vhodnú povahu na premiéra, nemá humanistický, kultúrny a politický rozhľad, okrem boja s mafiou nemá ani len víziu, kam by táto krajina mala smerovať. Ale máme človeka v politike, ktorý by mal všetky tieto vlastnosti? Ak sa taký nájde, vie aj vyhrať voľby a poskladať väčšinu v parlamente? Kde je taký človek?

Blaha: Slovensko je vďaka Matovičovej vláde jednou z najhorších krajín a oni riešia Ficove rúška
Robert Fico si na tlačovke vypočul otázku redaktorky TV Markíza, či už dostal pokutu za to, že 17. novembra nemal na proteste rúško. Nie, Robert Fico nemôže za vaše pokašľané životy," odkazuje na margo rúšok Ľuboš Blaha. Vo Švédku, či Nórsku... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Michal Filek