Biden po odstúpení Turecka od Istanbulského dohovoru vyjadril sklamanie
22 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Joe Biden v nedeľu povedal, že je "hlboko sklamaný" v súvislosti s odstúpením Turecka od tzv. Istanbulského dohovoru týkajúceho sa práv žien. Informovala o tom agentúra AFP.


"Toto je deprimujúci krok späť pre medzinárodné hnutie, ktoré má za cieľ ukončiť na celom svete násilie voči ženám," povedal Biden vo vyjadrení, ktoré sprostredkoval Biely dom. Americký prezident tento "náhly a neoprávnený" krok Turecka označil za "hlboko znepokojujúci".

Násilie založené na rodovej príslušnosti je podľa Bidenových slov pohroma, ktorá sa týka všetkých krajín vo všetkých častiach sveta.

Dekrét o odstúpení od dohovoru podpísal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a bol zverejnený v noci na sobotu v úradnom vestníku.

Tento krok vyvolal v jeho krajine i v zahraničí rozhorčenie a v Turecku protestovali tisíce ľudí, píše AFP.

Biden by mal zo svojho pádu viniť Rusko, vtipkujú užívatelia Twitteru
Joe Biden sa pri vstupe na palubu Air Force One trikrát potkol kvôli "silnému vetru", niektorí používatelia Twitteru však vtipkujú, že Joe by mal skôr viniť Kremeľ, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu všetkých signatárov Istanbulského dohovoru vyzvala, aby ho ratifikovali. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril v sobotu na Twitteri nad krokmi Ankary poľutovanie a vyzval Turecko, aby svoje rozhodnutie zmenilo.

Dohovor z roku 2011 je prvou záväznou normou na svete proti všetkým formám násilia na ženách. Dokument vtedy ešte ako premiér podpísal v Istanbule aj samotný Erdogan. Turecko ho následne ratifikovalo, ale v praxi sa nikdy neaplikoval.

V Istanbule sa v sobotu konali protesty, ktorých účastníci žiadali, aby Erdogan vzal svoje rozhodnutie späť. Podľa DPA sa však ozvali aj hlasy spochybňujúce právo prezidenta rozhodnúť o odstúpení od dohovoru. Turecký minister spravodlivosti Adbülhamit Gül z vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) na Twitteri uviedol, že odstúpenie od medzinárodných dohôd musí schváliť parlament.

Ruský veľvyslanec sa po výrokoch Bidena na adresu Putina vrátil do vlasti
V dôsledku diplomatickej roztržky, ktorú spôsobili výroky amerického prezidenta Joea Bidena na adresu šéfa Kremľa Vladimira Putina, sa do vlasti vrátil na konzultácie ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR