Za posledných 13 rokov klesol počet Rusov, ktorí považujú svoju krajinu za európsku, takmer o polovicu
21 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Menej ako tretina všetkých Rusov si myslí, že Rusko je európskou krajinou - ide o prudký pokles z 52%, ktorí zastávali tento názor pred 13 rokmi. Iba 28% opýtaných zároveň uviedlo, že sa považujú za súčasť Európy, informuje portál RT.


Vyplýva to z nového prieskumu nezávislej organizácie Levade Center. Prieskum odhalil, že počet Rusov, ktorí sa domnievajú, že národ je európsky, sa za posledných 13 rokov znížil takmer na polovicu, pričom iba 28% Rusov v súčasnosti považuje svoju vlasť za súčasť Európy.

„Celkovo od roku 2008 klesol počet tých, ktorí sa domnievajú, že Rusko je európskou krajinou. Takmer o polovicu: z 52% na 28%,“ poznamenávajú vedci.

Je zaujímavé, že výsledky odhalili, že starší ľudia sa s väčšou pravdepodobnosťou považujú za európskych občanov, iba 23% ľudí vo veku 18 až 24 rokov odpovedalo rovnako, na rozdiel od tretiny osôb vo veku 55 rokov a starších.

Rusko a Bielorusko majú bratské puto, tvrdí Kremeľ
Rusko a Bielorusko sú nielen priatelia, ale majú aj bratské puto. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý spochybnil tvrdenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Minsk nemá na svetovej scéne žiadnych priateľov, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Najnovšie čísla vyvolali diskusiu o úlohe Ruska na kontinente a taktiež príčinách tohto poklesu. Zatiaľ čo niektorí uviedli, že sa Moskva otočila smerom k Číne, iní naznačujú, že za to môže aj nepriateľský postoj Bruselu.

Prieskum sa tiež pýtal účastníkov na ich vnímanie postoja Západu k Moskve. Výsledky odhalili, že 23% si myslí, že západné krajiny zaobchádzajú s Ruskom nepriateľsky, 18% so strachom a iba 12% s rešpektom.

Zuckerberg je príliš mocný a Facebook treba zničiť, tvrdí pracovník Facebooku
Benny Thomas, vedúci globálneho plánovania spoločnosti Facebook, prezradil portálu Project Veritas, že táto firma je silná ako štát. Je potrebné ju zničiť, tvrdí. Dodal, že „žiadny kráľ v histórii“ nebol tak mocný ako Mark Zuckerberg, informuje... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár