Ukrajinskí radikáli počas protestu v Kyjeve zdemolovali prezidentský úrad (VIDEO)
21 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Dav radikálov podporujúcich ukrajinského krajne pravicového vodcu, ktorý bol za únos politika odsúdený na sedem rokov väzenia, zdemolovali prezidentskú kanceláriu v Kyjeve. Ukrajinskí radikáli požadovali jeho prepustenie, informuje portál RT.


Asi 3 000 radikálov sa v sobotu zhromaždilo pred dominantou mesta pri príležitosti narodenín Sergeja Sternenka, bývalého šéfa odeskej pobočky Pravicového sektoru, združenia radikálnych protiruských ukrajinských neonacistických organizácií. Ultranacionalisti využili túto príležitosť a požiadali o jeho oslobodenie.



Koncom februára bol Sternenko odsúdený na sedem rokov a tri mesiace väzenia za únos poslanca okresnej rady Sergeja Ščerbiča v roku 2015. Samotný muž obvinenie popiera a jeho podporovatelia ho považujú za obeť „politického prenasledovania“. Sternenko je tiež obvinený z úkladnej vraždy po zabití muža v pouličnej bitke v roku 2018.

Dav rozbil okná na prezidentskej kancelárii a taktiež ju posprejoval. Radikáli skandovali heslá ako „Sloboda Sternenkovi!“ a požadovali rezignáciu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.



Na mieste bola nasadená polícia. Policajti však nezabránili davu, aby budovu zničil, a žiadneho z výtržníkov nezatkli. Neskôr námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Geraschenko vysvetlil, že polícia nechcela dať skupine dôvod, aby tvrdila, že policajti „potlačili pokojný protest“. Kroky výtržníkov tiež označil za „provokáciu“ proti vymáhaniu práva.



 

Taliban hrozí „reakciou“, ak USA do mája nestiahnu vojakov
Taliban varoval Bidenovu vládu, aby dodržala dohodu z Trumpovej éry a do 1. mája stiahla svoje jednotky z Afganistanu. V prípade porušenia dohody skupina varuje pred „odvetou“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár