Prípadov nákazy už zaočkovaných Slovákov neustále pribúda. Ako to odôvodnil infektológ?
21 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Na Slovensku máme aktuálne zaočkovaných vakcínou proti COVID-19 vyše pol milióna ľudí. S týmto počtom však neustále pribúdajú aj prípady nákazy zaočkovaných ľudí, informuje Plus jeden deň.



Počet nakazených po očkovaní pribúda

Aj druhú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 má za sebou už 220 tisíc občanov SR. Nákazy po vakcinácii však neustále pribúda, čo potvrdil aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

„Do konca februára 2021 sme zaznamenali 1 059 prípadov pozitivity u zaočkovaných osôb. Po prvej dávke išlo o 861 prípadov pozitivity, z toho v 577 prípadoch do 14 dní po očkovaní, v ostatných po 15 a viac dňoch,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

„Po druhej dávke sme zaznamenali 198 prípadov pozitivity, z toho v 192 prípadoch do 14 dní po podaní druhej dávky, v ostatných prípadoch po 15 a viac dní po druhej dávke,“ dodala.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/21/smutny-pribeh-viktor-%e2%80%a0-23-zomrel-priamo-v-cakarni-lebo-z-neho-robili-simulanta/
Imunitný systém a protilátky

Napriek tomu však zdôrazňujú, že účinnosť vakcín proti COVID-19 je veľmi vysoká a k nákaze už zaočkovaného človeka dochádza len veľmi ojedinele. Prečo to tak je?

„Tvorba ochranných protilátok po očkovaní závisí aj od imunitného systému očkovanej osoby a u malého percenta ľudí nemusí postačovať reakcia vyvolaná vakcínou. Vo všeobecnosti tiež nemožno vylúčiť, že k infekcii SARS-CoV-2 u zaočkovaných došlo krátko pred podaním vakcíny, respektíve ešte pred vytvorením dostatočných hladín ochranných protilátok v tele,“ upresnila Račková.
Zaočkovaný nie je prenášačom

K tejto téme sa vyjadril aj infektológ Peter Sabaka. Jeho slová potvrdzujú štatistiky ÚVZ. „Človek začína byť chránený pred ťažkým priebehom 1 až 2 týždne po podaní prvej dávky. Plná imunitná odpoveď nastupuje 2 až 3 týždne po podaní druhej dávky. Vtedy je už takmer stopercentná ochrana pred hospitalizáciou, pred úmrtím a veľmi vysoká ochrana pred nakazením sa. Riziko, že sa človek nakazí, je minimálny a priebeh je spravidla ľahký,“ uisťuje Sabaka.

Ten vakcínam plno dôveruje, čo podopiera aj faktom, že človek po vakcinácii neprenáša vírus na na svoje okolie. „Keď sa imunita u zaočkovaných naplno rozvinie, tak nie sú už ani prenášačmi infekcie. My sme sa stretli s ľuďmi, ktorí sa nakazili aj po zaočkovaní druhou dávkou, mali len veľmi nízke vírusové nálože a nikoho vo svojom okolí nenakazili, čiže funguje to,“ uzavrel infektológ.

Veľké porovnanie vakcín. Čo-to nám prezradí o ich účinnosti aj dávkach
Svet bojuje s COVID-19 už takmer rok a pol a zatiaľ je jedinou zbraňou ako ho poraziť vakcinácia. V súčasnosti sa dá zaočkovať deviatimi vakcínami. Ich prehľad ponúka na sociálnej sieti počítačový vedec Martin Spano. Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik