Matovič: Odídem z funkcie premiéra, ak odstúpia aj Sulík, Kolíková, Šeliga a Cigániková
21 | 03 | 2021 I editor01hd
Premiér Igor Matovič odíde z funkcie premiéra, ak z ministerských pozícii odstúpia Richard Sulík a Mária Kolíková. Šéf OĽANO a vlády však žiada, aby z postu podpredsedu parlamentu odstúpil aj Juraj Šeliga. Informuje o tom TASR.

Matovič na večernom brífingu povedal, že je ochotný odstúpiť z funkcie premiéra a pôsobiť ako radový člen vlády. Koaliční partneri SaS a Za ľudí však doteraz požadovali, aby Matovič odišiel z vlády úplne. Nie je zatiaľ jasné, či im bude takýto ústupok stačiť.

"Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen," povedal premiér.

Oznámil zároveň ďalšie požiadavky, ktorými podmieňuje svoj odchod z postu šéfa exekutívy. V prípade nástupcu Kolíkovej požaduje "skúseného odborníka, ktorý nemá politické previazanie na vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho".

Podmienkou je tiež odstúpenie predsedníčky zdravotníckeho výboru NR SR Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Požiadavkou zo strany OĽANO je aj nové prerozdelenie ministerských postov, a to striktne na základe výsledkov volieb. "SaS sa teda v prospech OĽANO vzdá jedného z troch ministerstiev," objasnil Matovič.

O
Bude dnes „noc dlhých nožov“, alebo bude Matovič „plávať v marazme" až do stredy?
Skončí sa konečne koaličná kríza? Alebo agónia bude pokračovať do stredy? Dnes večer sa stretávajú opäť lídri koalície, aby rozhodli, čo bude ďalej. Ozaj, čo bude ďalej? Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik
SaS a za ľudí na odchod premiéra Matoviča sa hovorí celý týždeň. Sulík hovorí, že v záujme vyriešenia krízy je ochotný odstúpiť z funkcie ministra hospodárstva aj bez Matovičovej výzvy. Kolíková zase hovorila, že nie je ochotná ostať vo vláde, ak na jej čele bude stáť Matovič.

Zatiaľ nie je jasné, ako bude reagovať strana Za ľudí na podmienku, aby spolu s Matovičom odišla aj ministerka Kolíková.

Úplne novou informáciou je okolnosť, že Igor Matovič podmieňuje odchod z premiérskeho kresla odstúpením Juraja Šeligu zo strany Za ľudí z postu podpredsedu parlamentu a Cigánikovej z funkcie šéfky výboru. Tiež je novým prvkom požiadavka, aby sa SaS vzdala jedného ministerského kresla.

Dnes už nie je hlavný problém Igor Matovič, ale ľudia okolo neho, netají Miroslav Kollár
Poslanec Národnej rady Miroslav Kollár iba prednedávnom odišiel z koaličného košiara strany Za ľudí a dnes sa už stavia do radu tých, ktorí by chceli dostať z premiérskej stoličky Igora Matoviča. Netají sa tým ani v statuse a sociálnej... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik