Vedci tvrdia, že vakcína od AstraZenecy môže v „zriedkavých“ prípadoch spôsobiť trombózu v mozgu
20 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Nemeckí vedci zistili, že očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca by mohlo v „zriedkavých“ prípadoch nebezpečné. Mohlo by vyprodukovať také protilátky, ktoré by stimulovali tvorbu krvných zrazenín, informuje portál RT.


Vedecký tím z nemeckej fakultnej nemocnice v Greifswalde objavil zvláštny mechanizmus. Mohol by viesť k rozvoju trombózy mozgových žíl u pacientov zaočkovaných vakcínou AstraZeneca.

Tím dostal šesť vzoriek krvi od ľudí, ktorí po podaní injekcie utrpeli trombózu. Vzorky poskytol inštitút Paula Ehrlicha - orgán zodpovedný za schvaľovanie a monitorovanie všetkých vakcín v Nemecku.

Po analýze vedci z Greifswaldu zistili, že imunitná odpoveď na vakcínu môže zahŕňať tvorbu protilátok, ktoré sa normálne tvoria iba vtedy, keď ich organizmus potrebuje na hojenie rán zrážaním krvi. Tieto protilátky potom „aktivujú“ krvné doštičky a môžu stimulovať tvorbu krvných zrazenín, najmä v mozgových žilových dutinách.

Sýrsky minister tvrdí, že USA ako piráti drancujú väčšinu ropných zásob na severovýchode krajiny
Sýrsky minister pre ropu odsúdil sily USA za ich „pirátske“ konanie. Washington aj naďalej drancuje väčšinu ropného bohatstva na severovýchode krajiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Závery tímu, ktoré ešte neboli verejne zverejnené v žiadnom vedeckom časopise, zdieľala Nemecká výskumná asociácia pre trombózu a hemostázu (GTH), ktorá tiež vydala nové usmernenie pre pacientov, ktorí majú dostať túto vakcínu.

Vo vyhlásení asociácie sa uvádza, že tím Greifswaldu našiel „dôležitý patomechanizmus“, stále sa však uvádza, že takáto komplikácia je „špecifická a veľmi zriedkavá“. Tiež sa v ňom uvádza, že objav nevylučuje situáciu, v ktorej bola trombóza u pacientov vyvolaná „inými príčinami“.

GTH uviedol, že bolo zaznamenaných najmenej 13 prípadov trombózy sínusových alebo mozgových žíl u osôb očkovaných vakcínou AstraZeneca v Nemecku vrátane 12 žien a jedného muža vo veku od 20 do 63 rokov.

Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu
Popredný virológ varuje pred hromadnými úmrtiami kvôli očkovaniu proti koronavírusu. Vyzýva WHO, aby okamžite zastavila očkovacie kampane na celom svete. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová