Spôsobí vládna kríza a trenice v strane Za ľudí jej rozpad? Bude Kolíková premiérkou?
19 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Trenice vo vláde môžu do budúcna znamenať viacero alternatív jej fungovania. Kto v štvorkoalícii zostane a kto z vlády odíde je nateraz otázne, pretože situácia sa vyvíja doslova každým dňom. Hlavnými protagonistami vládnej krízy sú však Igor Matovič a strany SaS a Za ľudí.


V posledných dňoch naviac vody vo vládnej kríze mútili strany SaS a Za ľudí, ktorí požadovali odchod premiéra Igora Matoviča. Zdá sa však, že Čierny Peter zostane v rukách Richardovi Sulíkovi a jeho SaS. Pretože najnovšie to vyzerá tak, že Veronika Remišová aj s časťou Za ľudí ostane v koalícii s tým, že by strana mohla dostať niektoré ministerské stoličky uvoľnené odchodom SaS, informuje o tom portál HS.
Neznáša Remišová dobre „šepkandu“, že by sa Kolíková mohla stať novou premiérkou?

Tento postoj predsedníčky strany, ktorú zakladal exprezident Andrej Kiska, môže narobiť jej samotnej viacero problémov. A to najmä preto, že niektorí jej poslanci majú na vec iný názor. Bez nich je celý poslanecký klub Za ľudí viac ako krehký. Už skôr zo strany a aj z koalície odišli poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek. Ako teda Za ľudí vyrieši už niekoľko týždňov trvajúcu vládnu krízu? Kým Remišová je toho názoru, že vláda môže pokračovať len vtedy ak v nej nebudú ani Igor Matovič ani Richard Sulík, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková trvá len na výmene premiéra.

„Z vyjadrení, ktoré máme v poslednom čase je úplne zrejmé, že sa s pani predsedníčkou v niektorých aktuálnych politických témach viac či menej rozchádzame. Čo ale ukazuje normálnu dynamiku vzťahov,“ vyhlásila pre portál Aktuality.sk ministerka spravodlivosti Kolíková.

Možné ale je, že Remišová neznáša dobre to, že sa o jej nominantke, ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, šepká ako o jednej z kandidátok na post premiérky. A to v prípade, že by sa Igor Matovič rozhodol vyvodiť politickú zodpovednosť a určiť svojho nástupcu. O tejto alternatíve hovoril nedávno napríklad europoslanec za OĽaNO Peter Pollák. Premiérsky post by mohla dostať strana Za ľudí za to, že udrží pokope aspoň trojkoalíciu, ktorá by mohla byť po odchode SaS o čosi stabilnejšia a možno aj názorovo jednotnejšia.

Chmelár: Sulík sa vyšachoval. Remišová sa pravdepodobne dohodne s Matovičom na pokračovaní
Riško zrejme neudržal druhý balónik. Myslí si to analytik Eduard Chmelár. SaS zrejme z vlády odíde, no dnes je najpravdepodobnejší scenár ten, že Veronika Remišová sa s Matovičom dohodne na výmene premiéra a pokračovaní v trojkoalícii.... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek

Za ľudí je rozdelené na dve polovice. Tá, ktorá stojí za Remišovou a tá, ktorá prišla Kiskom

Podľa informácii denníka Plus jeden deň sú v súčasnosti v strane Za ľudí dva tábory. „Za ľudí je rozdelené na dve polovice. Tá, ktorá stojí za Remišovou a tá, ktorá prišla s exprezidentom Andrejom Kiskom,“ potvrdil dobre informovaný zdroj denníku.

Ambiciózna ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by časom možno mohla nahradiť Veroniku Remišovú aj vo vedení strany. „Prepáčte, je úplne normálne, ak sa pred pobavenou gazdinkou klbčia dve sliepočky na dvore. Ale takto sa preboha nemôžu správať dve dospelé ženy z jednej vlády. A dokonca z jednej strany. Toto je presne ten rozdiel medzi štátnikmi a sedlákmi,“ píše vo svojom statuse na sociálnej sieti k vzťahu Remišovej s Kolíkovou poslanec zo strany Smer-SD Ľuboš Blaha.

Blaha tiež uviedol, že vicepremiérka Remišová na ministerku Kolíkovú vyťahuje, že „kolaborovala“ so Smerom. A tá na oplátku ešte chváli Ficovu vládu. „Apage Satanas – za prijaté zmeny v justícii: to je pre priemerného slniečkara najväčšia heréza a rovno by ju mali upáli,“ píše okrem iného Blaha a dodáva: „Ten ich trápny naratív, že počas vlády Roberta Fica bolo všetko zlé a za nich je to raj na zemi, už nežerú ani ich najvernejšie jednobunkovce. Drobné podezření už pojal aj profesor Pročko. A teraz ešte Kolíková zadrie, že za Smeru presadila dobré veci – ona im v priamom prenose rúca celú tu ich smiešnu propagandu. Už to vidí každý: Smer síce urobil kopu chýb, ale nikdy takto neponižoval Slovensko. Nikdy by nenechal ľudí napospas.“

Remišová sa chystá zradiť ľudí od Andreja Kisku, ale osobitne zrádza Richarda Sulíka, tvrdí Danko
Šachy v koalícii pozornej sledujú nielen opozičné strany v parlamente, ale aj tie mimo neho. Andrejovi Dankovi, ako priznáva vo videu na sociálnej sieti, robí súčasný stav, rovnako ako zrada Remišovej šéfa SaS Sulíka, radosť. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik