Ruské regióny nemôžu to, čo urobil Krym. Za referendum o odtrhnutí od Ruska hrozí väzenie
19 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Referendum, podľa ktorého sa sporný polostrov Krym pripojil k Rusku, je podľa ukrajinského práva legitímne a zákonné. No regióny, ktoré by sa chceli trhnúť od Moskvy, majú podobné harakiri zakázané. Každý, kto by chcel narušiť celistvosť Ruska, pôjde do basy na desať rokov, informuje portál RT.




Hovorca prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov v utorok pred novinármi odmietol vyjadrenie, že hlasovanie o budúcnosti Krymu v roku 2014, ktoré Ukrajina stále považuje za svoje vlastné, bolo nezákonné. „Toto referendum bolo vo svojej podstate legálne z hľadiska medzinárodného práva a z hľadiska zákonov Ukrajiny,“ trval na svojom.

Peskov uviedol, že polostrov mal v ústave krajiny osobitné postavenie a „nebolo zakázané“ bez súhlasu úradov v Kyjeve uskutočniť referendum.

Ukrajina naďalej trvá na tom, že referendum sa konalo nezákonne. Takisto Valné zhromaždenie OSN prijalo návrh, v ktorom trvá na tom, že Krym je stále formálne súčasťou krajiny. Orgán vyzval členov, aby neuznali ruskú zvrchovanosť v regióne.

Ruský veľvyslanec v USA sa vracia do Moskvy. Musia sa vyjasniť vzťahy s Washingtonom
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Peskov však pri obhajobe referenda z roku 2014 zároveň tvrdil, že podobné pokusy sú v Rusku nemožné. Pokusy o akékoľvek referendum o odtrhnutí sa od krajiny sú zakázané na všetkých ruských územiach.  „Všetko je napísané čierne na bielom, pokiaľ ide o územnú celistvosť Ruska,“ uviedol a dodal, že akékoľvek takéto hlasovanie „by bolo porušením základného zákona Ruskej federácie“.

Nové ustanovenia ústavy krajiny prijaté po celoštátnom hlasovaní v minulom roku zakazujú „odcudzenie“ ktorejkoľvek časti ruského územia. V júli zákonodarcovia predstavili návrh zákona, v rámci ktorého by boli tí, ktorí volajú po rozpade krajiny, potrestaní až desiatimi rokmi za mrežami.

Putin reaguje na Bidenovu urážku: "Ak ma nazýva zabijakom, tak sa len pozerá do zrkadla"
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková