Hlina: "Politika hlúpne, takzvaní konzervatívni exoti uspeli v Európe už kde-kade"
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Priznávam, že som ikonou zlyhania slovenskej verzie kresťanskej politiky. Plne si to uvedomujem, lebo slovenskú kresťanskú politiku u nás vedia robiť ľudia ako Mazurek, Kotleba, Vašečka či Záborská. Som však povaha, ktorá sa strašne nerada vzdáva. Preto ešte v politike nejakú chvíľu ostanem,"  hovorí Alojz Hlina.


"Politika ma vždy zaujímala. Mám slobodu, že nemusím robiť niečo, čo ma nebaví. A to, že jeden deň je tak, neznamená, že iný deň to nemôže byť naopak." Povedal okrem iného v rozhovore pre dennikn.sk bývalý predseda KDH a politik Alojz Hlina.
S nadhľadom

"Demokracia je krásna v tom, že vám nik nemôže zakázať byť vo verejnom priestore. Preto sa čudujem všetkým, čo mi zvyknú vypisovať, že som skrachovanec a mám zaliezť. Ja skrachovancov nečítam, odporúčam to aj im. Budem sa venovať tomu, čomu chcem, nik mi to nemôže zakázať."
Hlina o politickom dopyte

"Vždy sa vytvára nejaký dopyt. V posledných voľbách bol dopyt po zmene, boji proti korupcii, pričom bolo treba zhodiť kráľa, teda Fica. Uvidíme, aký dopyt príde v ďalších voľbách. Verím, že príde čosi ako volanie po normálnosti a stabilite. A kde sa tam nájdem? To je vec diskusií. Niekde si svoje miesto nájdem. Bude to tam, kde pravidlá platia ráno aj večer, kde prevláda charakternosť a ľudskosť, kde je menej pokrytectva.

Hlina: "Kollár sa stretne s pápežom? Bude sa čudovať, že religiózne Slovensko má na čele parlamentu takúto osobu"
Alojz Hlina napísal status, v ktorom si zobral na mušku slovenských "kresťanov" v politike. Ako to bude vyzerať pri návšteve Svätého otca v Bratislave? Privíta ho liberálna prezidentka a zástanca tradičnej rodiny, predseda parlamentu.... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021

Ambície z pohľadu expredsedu KDH

"Byť nejakou súčasťou verejného priestoru a mať dosah na zmenu, na kultivovanie toho priestoru. Úlohou politika nie je rozprávať to, čo chcú ľudia počuť, ale pokúšať sa ich viesť k vyšším ideálom. Aj toto by mohla byť moja cesta."
Objaví s a v KDH?

"Na konzervatívca som sa nehral, naozaj som konzervatívec. Mením ponožky, nie zásadné veci. Na druhej strane som nesľuboval vernosť jednej strane, ale manželke. Preto nevylučujem ani to, že to nebude KDH. A zároveň platí, že možno bude. Problém je, že ma tam nechcú."
Hlina a Matovič

"Ja som 3D akcie robil vtedy, keď ešte Matovič ťahal káčera na trnavskom pieskovisku. On sa pridal, ale treba povedať, že v tom bol úspešnejší. Autorské práva na tieto vizuály nemá ani jeden z nás, je to súčasť politiky. Uvedomujem si, že v tomto som sa dostal do závesu Matoviča a porovnávajú ma práve s ním. Problém je, keď sa takýto marketing zneužíva, keď sa robí akcia pre akciu, keď už je to samoúčelné. A to ja nerobím."

Hlina: Matovič opäť ako úplný gadžo. U prezidentky si sadol do kresla skôr ako hlava štátu!
Premiér Igor Matovič už spravil vo svete nejedno faux pas. Povesti gadža neostáva nič dlžný ani doma. Jeho najnovšie faux pas okomentoval na sociálnej sieti aj Alojz Hlina. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Politika hlúpne

"Musíme sa pozrieť na svetový, európsky aj slovenský kontext. Politika hlúpne. Dôkazom bolo zvolenie Trumpa za prezidenta USA, hoci to bol vrcholný predstaviteľ demagógie, populizmu a politologického šialenstva. Podobní „konzervatívni“ exoti uspeli kade-tade aj v Európe."

U nás sme to ešte pritvrdili – za konzervatívca sa tu fakt bral Kollár a jemu podobní. Voči čomusi takému sa ani neviete brániť. Človeka uráža už to, že na to vôbec musí reagovať. Bojujte s takýmito titanmi. Ako im chcete konkurovať v demagógii?
Falošný obraz

"Nevytvárajte tu, prosím, obraz, že tu existujú len veční konzervatívci ako niekto od Mikloškovcov či Záborská. Preboha, snáď máme na viac. Je normálne, že dorastajú ďalší ľudia, ktorí síce v roku 1989 nežili, napriek tomu dokážu byť konzervatívni. Prečo by „bumážku“ na konzervativizmus mali mať stále tí istí ľudia už viac ako 30 rokov? Takto to nemôže fungovať."
Konzervatívcom je každý

"Posledné voľby sa prejavili enormnou bitkou práve o konzervatívneho voliča. Tu bol konzervatívec každý, ja už som čakal, kedy sa k tomu prihlási aj Blaha. Našou úlohou bolo udržať si jadrového voliča KDH, ktorý je síce stabilný, ale postupne vymiera. A zároveň nájsť nového konzervatívneho voliča. Nepodarilo sa to v dostatočnom množstve aj preto, lebo sme boli silno atakovaní inými, ktorí sa tvárili, že sú tí praví. Ľudia im to uverili.

Pre mňa je kresťanskodemokratickou stranou s veľkým renomé nemecká CDU. A tá je teda, čo sa týka čísel, výkonu aj sily kdesi inde ako KDH."

Alojz Hlina: To je tu čo teraz na Slovensku? To kde sme? Padni, komu padni
Zadržanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského je stále v centre pozornosti. A to aj preto, že sa vraj bez zbavenia mlčanlivosti k obvineniam nevie brániť. Práve tento argument si v statuse na Facebooku všíma Alojz... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Veľký dom KDH

Uvedomujem si, že ja som pre mnohých extrém. Práve preto som hovoril, aby sme z KDH urobili veľký dom, kde nájdu svoje miesto ľudia s rôznym prežívaním viery. Poznám takých, čo sa prežehnávajú od rána do večera, v skutočnosti sú však zákerní a bezcharakterní. A poznám aj ľudí, ktorí nemajú dar viery, sú však veľmi korektní a slušní.

Vo veľkom dome by malo byť miesto pre tých, čo sa radostne tešia z viery, nebál by som sa ani ľudí, ktorí ten dar nemajú, ale sú hľadajúci, prípadne majú konzervatívne myslenie aj bez viery.

Určite by tam nemali byť ľudia, ktorí tak bažia po poste poslanca, že sú ochotní ísť aj na kandidátku ĽSNS. "
Chyby sa priznávajú

"Matovič si vás pred voľbami doslova vychutnával za dohodu o neútočení, ktorú ste uzavreli s Progresívnym Slovenskom. Urobili ste síce ľudské gesto, ale šéf OĽaNO mohol publiku ukazovať, že KDH je v skutočnosti farizejské a liberálne. Hodnotíte to spätne ako chybu, ktorá vás obrala o časť voličov?

Aj v KDH teraz prevláda názor, že to bola chyba. Ja o tom nie som presvedčený. Podľa mňa to bola férová politika, akurát po nej nebol dopyt. Chceli sme ľuďom ukázať, ako by to mohlo fungovať po voľbách. Lebo sme nechceli robiť to, čo iné strany – pred voľbami klamať a skutočnú tvár ukázať až pri zostavovaní koalície. Politicky to bolo na hrane a preberám za to zodpovednosť, ale ľudsky to bolo v poriadku."

Hlina o Matovičovi: Ľudia, už by sme mohli prestať blbnúť. Premiéra buď máme, alebo nemáme"
Alojz Hlina po oznámení Igora Matoviča, že na čas by sa vzdal časti kompetencií, napísal v statuse svoj pohľad na jeho nápad. Považuje to za ďalšie premiérove alibi. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Michal Filek

Osudný Matovičov karavan

"Pre dobro veci bude lepšie, ak mnohé informácie ostanú neverejné. Auto je malý priestor, ulita, preto rýchlejšie odhaľuje charaktery.

Pôvodne mal ten formát vyzerať tak, že pôjdem zisťovať, ako to naozaj je v osadách. Chcel som tam ísť bývať aspoň na týždeň, aby som sa nadýchal tej atmosféry, vstával tam, zaspával, debatoval s domácimi, nakupoval, jednoducho tam bol a videl veci autenticky.

Matovič však prišiel s tým, že je to málo dynamické, že by tam bolo málo kamier. Že sa nemá ísť len do jednej osady, ale treba chodiť hore-dole v karavane. Nepozdávalo sa mi to, lebo sa z toho vytrácal pôvodný zmysel, ale nakoniec som súhlasil."

Hlina píše: "Šéf SIS mal zadanie upratať minulosť Borisa Kollára"
Alojz Hlina píše, že Sme rodina je naozaj vyberaná partička. Podľa neho mal Pčolinský zadanie upratať minulosť Borisa Kollára. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek

Čo bolo ďalej?

"Mnohé veci z tej cesty nemôžem povedať, ale na pochopenie toho, prečo som si pripadal nekomfortne, poviem jeden príklad – keď sme boli na Luníku IX, zbehol sa okolo nás strapec ľudí. Rozprávali sme sa a domáci nám hovorili, že majú problém s elektrikou, že im ju vypínajú, že tam a tam nie je natiahnutá a podobne. Igor im na to začal ukazovať a hovoriť, kde všade im naťahá káble.

Pýtam sa ho – Igor, preboha, prečo im to hovoríš? A on povedal, že to je marketing. Nevravím to teraz úplne doslovne, len parafrázujem, aby ste rozumeli, čo sa tam dialo. Na mňa to už bolo priveľa. Pozerať sa na ľudí, vedieť, že život je pre nich fakt jedno veľké trápenie, a ešte ich takto klamať? Prišlo mi to hrozne neférové a nepoctivé."
Mág vo vytváraní obrazov

"Dokázal (Igor Matovič - pozn. red.HD.) o sebe vytvoriť viac obrazov, ktoré ľudia prijímajú. Jedným z nich je, že je antikorupčným bojovníkom. Ja o čistote jeho podnikateľského príbehu nie som skalopevne presvedčený. Vytvoril však o sebe imidž a ľudia mu na to naskočili.

Matovič iným vždy niečo hlasno vykrikuje, ale sám to robí. Je to podobné, ako keď najväčším homofóbom je latentný homosexuál. Konkrétne – Igor vykrikoval smerákom, že pijú v parlamente alkohol. Kto jediný spal v parlamente prikrytý dekou po vypití litra vína, či čoho? Matovič."

https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/11/hlina-ich-saskovanie-je-do%cc%82lezitejsie-ako-prijimanie-opatreni-na-riesenie-pandemie/
Matovič hlasoval tiež

"Matovič hovoril, že Sulík môže za smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, lebo hlasoval za povalenie Radičovej vlády. Preboha, ale veď rovnako hlasoval aj on sám. Keď toho človeka počujem povedať spojenie demokratické sily Slovenska, až mi zaľahne v ušiach. On, demokrat, ktorý má stranu o pár členoch. A takto si on o sebe vytvára obrazy, na ktoré niektorí ľudia skočia viac, na iné menej, v skutočnosti však nesedia."
Na rovinu

"Matovič je, a povedal to aj Sulík, extrémne pomstychtivý, a ja dodávam, že aj zákerný človek."
O novej vláde

"Ja by som dal novej vláde šancu. Demokracia je aj o tom, že ak niečo nevyšlo, vieme sa pokúsiť o nápravu. Iná vec je, a toho sa bojím, že ako má Matovič rád tie veľké epické obrazy, taký bude aj jeho odchod – že si to celé jednoducho vychutná. Ak neustúpi, bojím sa, že to bude desivé. Buďme preto ostražití, aby nás do niečoho nevtiahol, aby jeho odchod z premiérskej funkcie nebol fatálny, ale ako tak normálny."

Hlina: Matovič, ktorý ukradol 95 percent svojej diplomovej práce, ide poúčať vedcov ako to majú robiť
10 | 03 | 2021 | sefredaktor