Heger o dani z nehnuteľností: Prečo sa z výroku jeho poradkyne začal vykrúcať?
19 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Ministra financií a po novom aj dočasného ministra zdravotníctva Eduarda Hegera by mnohí politici dosadili aj na miesto predsedu vlády, píše Plus 7 dní. Aká bude plánovaná reforma daní?


Eduard Heger v rozhovore pre vyššie uvedený portál prezradil, že za plánovanou reformou daní by sa mala zvýšiť kvalita života na Slovensku. "Znížia sa dane na strane práce, na strane aktivity. V prvom rade daňová reforma ponúkne také riešenia, aby dostali ľudia viac peňazí vo výplate. To je kľúčové. Chceme zvýšiť atraktivitu práce, zvýšiť investície do práce. Chceme, aby mal pracovný trh dostatočný počet pracovných miest, ale nie akýchkoľvek, ale takých s vyššou pridanou hodnotou. Lebo ak robíte kvalifikovanú prácu, dostávate za ňu viac peňazí a ekonomika má potom väčšiu výkonnosť," uviedol Heger.

"Samozrejme, že ak má niekde štátny rozpočet výpadok, lebo sme znížili dane a ľudia majú viac peňazí, na strane druhej musíte ho kompenzovať. Napríklad, čo sa týka majetku a spotreby. Rozbehla sa veľká diskusia o dani z nehnuteľnosti," dodal.

Až na dno svojich síl vyčerpaní zdravotníci sa cítia dotknutí výrokom zastupujúceho ministra Hegera
Eduard Heger včera jedným svojim výrokom urazil lekárov. Vyehlásil, že núdzový stav je potrebný preto, aby si lekári nebrali dovolenky. Reagoval už aj Zväz ambulantných poskytovateľov. Ministrove tvrdenia označili za dehonestujúce. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Obavy sú na mieste

Obavy Slovákov sú pritom na mieste. Mladí ľudia majú väčšinou byty na hypotéky a majitelia bytov a domov bez hypoték sú väčšinou dôchodcovcia. Minulý rok sa pritom táto daň zvyšovala o 100%. "Mladí ľudia sa nemusia báť, budú víťazmi tejto reformy, pretože sa im bude znižovať daň z práce. Ak sa chceme baviť o daňovej reforme, poďme sa v prvom rade baviť o jej benefitoch. V tomto momente nie je ešte hotový návrh na reformu daní a odvodov z práce, ani návrh na reformu dane z nehnuteľnosti. Diskusie prebiehajú pomalšie, lebo sú tu aj iné dôležité témy," prezradil minister.

Hegerova poradkyňa však priznala, že napriek tomu, že minister financií vyvracia mýty o dani z nehnuteľnosti, sa jej rodine táto daň zvýši aj "o jednu nulu na konci". Čo na to Heger? "V tomto momente tomu nepotrebujete venovať veľkú pozornosť, lebo nevieme presne, ako to bude. Je to jedna z vecí, o ktorej sa rozprávame. Či ju zavedieme v takej alebo v onakej miere, ešte nevieme, nie je na tom dohoda. Je zbytočné o tom hovoriť, kým nemáme konkrétne čísla. Môžeme sa porovnávať s inými krajinami a hovoriť o tom, akú majú daň z nehnuteľnosti, musíme to však dať do širších súvislostí. Lebo aj tie štáty, ktoré ju majú vyššiu, majú inú daň nižšiu," vykrútil sa z otázky podľa Plus 7 dní.

Poslanci žiadajú Čaputovú, Kollára a Matoviča, aby okamžite informovali o stave Slovenska
Poslanci parlamentu pokračujú v piatok v rokovaní. V úvode štvrtého dňa 25. schôdze sa venujú uzneseniu, ktoré predložil opozičný Smer-SD. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) vysvetlil, že ním žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽANO),... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | tasr