Boris Zala: "Zo slovenského „západníčenia“ trčí slama"
19 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

"Naši „západníci“ pripisujú Západu aj celú množinu hodnôt, spôsobov správania, vysokú politickú kultúru a demokratickú orientáciu. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje, je to len vyabstrahovaný ideálny model, súbor žiaducich noriem." Napísal Boris Zala, filozof, publicista a bývalý politik.


"Pozitívna geopolitická tvrdohlavosť ministra zahraničia Korčoka narazila na hodnotovú dezorientovanosť premiéra." Začína svoju úvahu na portáli dennikn.sk Boris Zala. Výstižne pridáva, že "avantúra so Sputnikom V je dokonalou ukážkou povrchnosti, deklaratívnosti a prázdnoty slovenského „západníčenia“."

Bez Ficovho odobrenia Pellegrini v Smere nevyhrá, hovorí jeho spoluzakladateľ Boris Zala
Spoluzakladateľ Smeru a bývalý europoslanec Boris Zala nevie, ako dopadne zápas o predsednícky post v strane Smer - sociálna demokracia. Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | SITA

Z vlastného názoru sa treba vopred vyviniť

"Kto sleduje moje úvahy v Denníku N, vie, že som koncepčný odporca „západníčenia“. Ale určite nie z pozície „východu“ alebo nekritických inklinácií k Rusku. Či nebodaj k nejakej putinofílii. Ale preto, že pokladám „západníčenie“ za koncept minulosti. Zaťažený idealizáciou histórie, ale aj súčasného stavu spoločností na západ od našich hraníc. Za priam dokonalú ideologickú hmlu. Zakrývajúcu, že demokracia, právny štát a ľudské práva sú aj v „západných“ krajinách vždy len výsledkom vypätého zápasu. A všade, aj na tom ospievanom „Západe“, sú veľmi krehké a neisté."
Démon - superlativizácia "Západu"

A navyše nám dnes superlativizácia „Západu“ zakrýva, že tento pojem je poslednou baštou anglo-americkej dominancie, zakrýva, že naším referenčným rámcom má byť a je Európska únia a práca na jej projekte. Sme občanmi Slovenska a Európskej únie, a nie „Západu“. „Západ“ nepredstavuje ani žiaden osobitný civilizačný okruh – ale toto tvrdenie už patrí do teoretického pojednania, a nie je v tejto úvahe podstatné.

Súčasná vláda sa transparentne hlásila k Západu. Mainstreamová novinárska obec to uvítala s výdychom a ováciami. Ale ukazuje sa, že to, čo pod tým myslia jej členovia (až na výnimku v osobe ministra Ivana Korčoka), je len deklaratívna oddanosť NATO, EÚ a USA – a to viac v geopolitickom ako hodnotovom zmysle.

Najťažšie obdobie od konca druhej svetovej vojny? Omyl, najhlúpejší a najhorší politici!
Jednou z najodpornejších fráz posledných dní je konštatovanie, že prežívame "jedno z najťažších období od konca druhej svetovej vojny". V podstate to ani nie je slovný zvrat, ale zvratok. Neviem, kto s ním prišiel prvý, ale dnes ho v straníckych... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Hodnoty? Nič také neexistuje

Naši „západníci“ pripisujú Západu aj celú množinu hodnôt, spôsobov správania, vysokú politickú kultúru a demokratickú orientáciu. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje, je to len vyabstrahovaný ideálny model. Súbor žiaducich noriem. Neprekáža, pokiaľ pôsobí ako ideál, ktorý chceme dosiahnuť. Oň totiž rovnako zápasia aj tí na Západe. (Prekáža, pokiaľ ho neoprávnene pripisujeme jedným a odopierame druhým, jedných robíme mentálne vyspelých a tých druhých degradujeme atď.)
Vláda podkopáva civilizačné ukotvenie

Civilizačné ukotvenie, o ktoré to pokrokovejšie Slovensko vždy zápasilo, táto vláda neuveriteľne podkopáva. A tento úpadok si aj médiá všímajú len okrajovo. Lebo je prekrytý dymom, ktorý vytvára demagogické šírenie strachu z „návratu mafie“ a avantúry Igora Matoviča. Navyše úpadok, opustenie civilizačných hodnôt (pre tých, ktorým sa páči, tých západných) nemusí a nesúvisí s posunom k Rusku. Je to úpadok našej vlastnej politickej kultúry.
Deformácie ústavy

Mám na mysli barbarské deformácie ústavy z dielne ministra Krajniaka. Čiastočne z dielne ministerky Kolíkovej (zbavenie Ústavného súdu kompetencie posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou). Chystané ústavné paškvily v podobe „daňovej brzdy“ či „zákazu spaľovania cudzieho jadrového odpadu“. A v tieni a pod dáždnikom pandémie akoby sme nemali postrehnúť úsilie o degradáciu odborov a tripartity. Potmehúdske a slizké útoky proti slobode ženy rozhodovať o materstve (Krajčího spoplatnenie interrupcií u žien nad 40 rokov).

Konečne otvorili divadlá - v prezidentskom paláci sa dnes hrá politická tragédia (Ivan Brožík)
Matovič ide dnes na koberček. Tentoraz nie ten červený, ktorý mu spočiatku jeho funkčného obdobia pristavovali k schodíkom jeho špeciálu. Naklusá do "pinkáča". Pionierskeho, pardon, prezidentského paláca. Teda, mal by, keď si ho tam predvolala na... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Hodnota života

Nehumánne chápanie moci zašlo tak ďaleko, že predsedníčka klubu SaS rozdelila hodnotu ľudských životov podľa „ekonomickej efektívnosti“ (podľa jej úplne deformovaného chápania toho, čo je ekonomické).
"Čistenie" narazilo

Niežeby som nevidel pozitíva: predovšetkým nekompromisné „čistenie“ priestorov bezpečnosti a justície a pozitívnu geopolitickú tvrdohlavosť ministra Korčoka. Ale aj „čistenie“ už narazilo na svoj prvý skúšobný kameň. Keď zatknutie riaditeľa SIS už nevidí časť vlády ako obnovovanie ducha spravodlivosti, ale ako mocenský boj o ovládnutie a kontrolu SIS a policajných štruktúr. A geopolitická tvrdohlavosť ministra zahraničia Korčoka narazila priamo na hodnotovú dezorientovanosť premiéra. Predseda vlády Igor Matovič privezie dvestotisíc kusov vakcíny Sputnik V a podpíše zmluvu na ďalšie dva milióny.
Putinova "hybridná vojna"

Minister Korčok mu nedvojznačne pripomenie, že sa prinajmenšom stal obeťou, ak nie spoluhráčom Putinovej hybridnej vojny. A tu ešte vysvitne, že sa tak stalo v spolupráci s maďarským ministrom zahraničia Szijjártom. Ten sa arogantne vyberie do Komárna rokovať o našom vnútroštátnom zákone s poslancom OĽaNO. Po proteste ministra Korčoka sa však premiér postaví na stranu maďarského ministra. Objektívne, keby sme neboli členmi Európskej únie, tak v kontextoch klasickej geopolitickej hry by sa konanie Matoviča nedalo charakterizovať inak ako vlastizrada.
Neuveriteľná hlúposť

Vzhľadom k tomu, že nás to vďaka obrannému štítu, ktorý máme v EÚ a NATO, neohrozí, tak je to len neuveriteľne hlúpy avanturizmus. Ale taký, ktorý si žiada okamžitú demisiu premiéra. Zamyslenie sa tých „prozápadných“ lojalistov Matoviča (napríklad ministra Naďa), do akých vôd ponárajú Slovensko.

 

Zala: Súčasná vláda sa úplne vychýlila z civilizačnej osi - neschopnosťou vládnuť a komunikovať
"Prežívame úpadok slovenskej politiky a aj spoločnosti. A to dvojitý. Ten, ktorý spôsobil Robert Fico svojím konzervatívnym obratom a útekom od sociálnodemokratickej politiky, od formovania solidárnej spoločnosti a sociálneho štátu. A úpadok, ktorý... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Ivan Brožík