Za ľudí trvá na svojom postoji, otázku hlasovania o dôvere premiérovi neriešili
18 | 03 | 2021 I tasr

Strana Za ľudí naďalej preferuje štvorkoalíciu a trvá na výmene premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Potvrdili to viacerí poslanci zo strany. Predsedníčka poslaneckého klubu Jana Žitňanská neuviedla, ako by postupovali, ak by opozícia vyvolala hlasovanie o dôvere premiérovi.


"Zatiaľ sme sa takouto situáciou nezaoberali, pretože k nej nedošlo," skonštatovala. Zastáva však názor, že s opozíciou sa nehlasuje. Nepovedala, či by v takomto prípade odišli zo sály a vôbec nehlasovali.

Žitňanská zopakovala, že uznesenie predsedníctva strany jasne hovorí o snahe pokračovať ďalej vo štvorkoalícii s výmenou premiéra. Deklarovala, že na nej trvajú. Nevie si predstaviť svoje ďalšie fungovanie s Matovičom vo funkcii predsedu vlády. Nepovedala však, či by koalíciu opustila, ak k jeho výmene nedôjde.

Predčasné voľby považujú za najhorší scenár aj Vladimíra Marcinková a podpredseda NR SR Juraj Šeliga (obaja Za ľudí). Marcinková hovorí o viacerých možných scenároch riešenia koaličnej krízy, osobne však preferuje zotrvanie vo štvorkoalícii. Ozrejmila, že SaS je jej názorovo najbližšia strana. Odmieta, že by si v strane Za ľudí už delili posty ministrov v prípade odchodu SaS z vlády.

Šeliga podčiarkol, že robia všetko pre zachovanie štvorkoalície. Dostatočný počet poslancov podľa neho ponúka určitú stabilitu. Trvá na výmene premiéra.

Koaličná kríza: Za ľudí riešia novú dilemu. Zbavia sa premiéra, SaS a získajú väčšiu moc
Vládna kríza nemusí skončiť len odchodom Igora Matoviča a zachovaním štvorkoalície či odchodom SaS a Za ľudí do opozície. V hre je aj nový možný scenár, podľa ktorého by z vlády odišla SaS, po nej by premiérske kreslo opustil Matovič a strana Za... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková