Ruský veľvyslanec v USA sa vracia do Moskvy. Musia sa vyjasniť vzťahy s Washingtonom
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Ruské ministerstvo zahraničia informovalo, že ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov bol odvolaný do Moskvy na osobné rozhovory. Hovoriť budú o pretrvávajúcich vzťahoch krajiny s Washingtonom a administratívou Joea Bidena, informuje portál RT.




Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová vo svojom vyhlásení, ktorým v stredu večer oznámila odvolanie vyslanca, uviedla, že veľvyslanca v Moskve potrebujú na „konzultácie s cieľom analyzovať, čo majú robiť a kam majú v súvislosti so vzťahmi s USA smerovať“
Kam budú vzťahy smerovať?

Zástupcovia ministerstva zahraničia a ďalších príslušných agentúr sa budú zúčastňovať na rokovaniach s Antonovom o budúcich vzťahoch USA. Bidenov tím je pri moci takmer dva mesiace. A tak nastal vhodný čas na analýzu toho, „kde sa darí a kde to zlyhávta,“ povedala hovorkyňa.

Moskva má „záujem vyhnúť sa nenávratnému zhoršeniu“ svojich vzťahov s Washingtonom. Uviedla Zacharová a vyjadrila nádej, že Bidenovi úradníci tiež chápu riziká takéhoto scenára.

"Úspech Ruska v boji s Covidom je lož. No to najhoršie máme za sebou, všetci už zomreli," vraví ruský demograf
V Rusku pandémia covidu dosiahla vrchol zrejme koncom minulého roka. Následky ale krajina pociťuje dodnes. Aj keď sa oficiálne miesta víťazne tľapkajú po ramenách za skvelý výkon pri zdolávaní pandémie a víťazstvo nad ňou prirovnávajú k víťazstvu... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Správa o stiahnutí veľvyslanca prišla niekoľko hodín po tom, čo americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo rozšírenie sankcií Washingtonu na vývoz do Ruska. Boli zavedené nové obmedzenia týkajúce sa údajného zapojenia Moskvy do otravy opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného - obvinenia, ktoré predstavitelia Kremľa opakovane popierajú.

Námestník ministra zahraničia Sergej Ryabkov uviedol, že Moskva je ohľadom nových sankcií „pokojná“, pretože tieto opatrenia už boli mnohokrát prijaté. Poukázal však na to, že takéto kroky Washingtonu znížili šance na „normalizáciu vzťahov“ medzi stranami.

Putin reaguje na Bidenovu urážku: "Ak ma nazýva zabijakom, tak sa len pozerá do zrkadla"
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


V stredu spoločnosť ABC News zverejnila rozhovor s Joeom Bidenom, v ktorom americký prezident súhlasil s otázkou, či považuje svojho ruského partnera Vladimira Putina za „vraha“Biden tiež sľúbil, že Moskva zaplatí“ za údajné zasahovanie do vlaňajších amerických prezidentských volieb.

Začiatkom tohto týždňa odtajnená spoločná správa amerických špionážnych agentúr tvrdila, že Putin povolil operácie ovplyvňujúce hlasovanie v roku 2020 s cieľom „znevažovať kandidatúru prezidenta Bidena a Demokratickú stranu, podporovať bývalého prezidenta Trumpa, podkopávať dôveru verejnosti vo volebný proces a prehlbujúce sociálno-politické rozpory v USA.“

Hrozí vojna! Senilný ded Biden sa zbláznil a urazil ruský národ, tvrdí Blaha
Medzi veľmocami Ruskom a USA sa, zdá sa, rozhorel nový konflikt naznačujúci ďalší diel studenej vojny. Nad jeho príčinou, ale aj možnými dôsledkami pre Slovensko, sa pomerne ostro vyjadril na sociálnej sieti aj známy priaznivec Ruska Ľuboš... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik