Právnik: Obmedzenie zákazu zahraničných dovoleniek je v tomto čase v súlade s Ústavou
18 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Marek Krajčí skončil ako šéf rezortu zdravotníctva a jeho zástupca Eduard Heger sa pustil bojovať s Covidom naozaj rázne. Medzi prvými zakázal dovolenkárom cestovať za hranice. Problém v tom nevidí ani právnik.


Veľa ľudí doslova zúrilo, že kým oni nemôžu ísť ani do susedného okresu tak mnohí si chodia veselo oddychovať do zahraničia. Rázny škrt tomu teda urobil zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Podľa nových uznesení sa teda nebude dať vycestovať do zahraničia na dovolenku, ale len na pracovnú cestu, uvádza portál cas.sk.
Zákaz vláda prijala na základe vyhláseného núdzového stavu a s ním spojených obmedzení

Minister Heger síce priznáva, že sa to bude dať obísť kreatívnymi spôsobmi, no apeluje na ľudí, aby ešte pár týždňov vydržali, kým sa situácia konečne dostane pod kontrolu. Uznesenie o zákaze vycestovania do zahraničia na dovolenku prijala vláda na stredajšom rokovaní.

„Cesta do zahraničia je povolená, okrem cesty na rekreáciu. To, čo sme počúvali od mnohých, že ako je možné, že sa nemôže prechádzať z okresu do okresu, ale môžeme cestovať na Zanzibar, týmto uznesením vlády k núdzovému stavu sa jasne vymedzujeme, aby sme zamedzili takýmto cestám do zahraničia z dôvodu rekreácie,“ vysvetlil zákaz dovoleniek v zahraničí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

„Text hovorí, že zákaz vychádzania s výnimkami. Tou je, že môžete cestovať do zahraničia okrem účelu rekreácie. Odporúčanie vyšlo z Pandemickej komisie,“ dodáva Heger s tým, že tento zákaz prijali na základe vyhláseného núdzového stavu a obmedzení spojených s ním.

„Boj s pandémiou je o osobnom presvedčení každého občana. Otázka je, čo chceme. Ak sa chceme dostať z tejto pandémie, je to o postoji. Ak by sme hľadali spôsoby, ako to obísť, tak môže niekto povedať, že má v zahraničí nehnuteľnosť, kde sa niečo pokazilo, a to musí ísť opraviť. Toto dovoľuje to uznesenie. Ak popritom ostane dva týždne na dovolenke tam, tak nevidíme do hlavy tých ľudí,“ konštatuje Heger na margo možného obchádzania zákazu.

Pozor zmena! Už sa nikto nesmie vyvaľovať na pláži v exotike. Dovolenka v zahraničí je zakázaná
Zatupujúci minister zdravotníctva informuje o aktualitách v boji s covidom. Okrem predĺženia núdzového stavu a pokračujúcich obmedzení je tu jeden zásadný rozdiel. Zakazujú sa cesty do zahraničia za účelom rekreácie, informuje portál... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Ústava výslovne pripúšťa obmedzenie týchto práv, ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu

„Máme vysoké počty hospitalizovaných. Chceme určite zabrániť, aby sme si doniesli do krajiny mutáciu, ktorú nebudeme zvládať. Už dnes dostávame na frak vinou mutácie z Veľkej Británie. Určite nechceme, aby sem prišla mutácia, o ktorej nič nevieme. To je zámer a duch tohto zákona,“ doplnil zastupujúci šéf rezortu zdravotníctva. Pri prechode cez hranice bude preto polícia kontrolovať aj tento dôvod zákazu vychádzania. Peter Stachura tiež sľúbil, že v nasledujúcich dňoch spustia aplikáciu eHranica, ktorá má kontrolovať, kto prechádza cez hranice.

„Aj keď Ústava zaručuje slobodu pohybu a pobytu, ako i právo slobodne opustiť územie Slovenskej republiky, Ústava zároveň výslovne pripúšťa obmedzenie týchto práv, ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, udržanie verejného poriadku a ochranu zdravia. Vzhľadom k tomu, že zároveň bol vládou opätovne predĺžený núdzový stav, je nutné konštatovať, že v čase núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti. K týmto patrí aj obmedzenie nedotknuteľnosti osoby a jej súkromia núteným pobytom v obydlí, a tiež obmedzenie slobodu pohybu a pobytu,“ vysvetlil advokát Róbert Bános.

Na uvažovanie o letných dovolenkách je priskoro, tvrdí šéf diplomacie
Ak by sa nemeckým turistom náhodou aj podarilo niekam vycestovať, vláda by sa už podľa ministra zahraničia nepostarala o ich prepravu naspäť do vlasti. Čítať ďalej
20 | 04 | 2020 | SITA

Zákaz zahraničných dovolenie cestovky na dva až tri týždne akceptujú, potom je to likvidačné

Vláda na svojom zasadnutí schválila aj ďalšie opatrenia. Patrí medzi ne i to, že pacienti po prekonaní COVID-19 budú mať nárok na kúpeľnú liečbu, ktorá bude kúpeľom uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia. Vláda tiež pripravila jednorazové odškodnenie pre pozostalých zdravotníkov vo výške 58 712,30 eura, ak zdravotník zomrie na COVID-19 a nakazil sa pri práci, bude to platiť aj spätne. Zodpovednosť pri očkovaní Sputnikom už nebude mať lekár, ale štát. Po novom budú mať nárok na očkovanie aj dlžníci na zdravotnom poistení a zraniteľné osoby, ako napríklad ľudia bez domova.

„Neprotestujeme proti tomuto kroku vlády, ktorý sa preberal aj na Pandemickej komisii. Dôležité pre nás je, na ako dlho to bude zavedené. Ak to bude na 2-3 týždne, vieme s tým existovať, no ak to bude trvať dlhšie, bude to pre cestovné kancelárie likvidačné,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

Cestovanie s očkovacím preukazom už do leta
Európska únia chce podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zaviesť očkovací preukaz na cestovanie do zahraničia podľa možnosti do leta, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová