Novinári RTVS si reportážou o vakcíne AstraZeneca riadne zavarili. Škrtnú im odmeny
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sa rozhodol potrestať novinárov, ktorí pripravili a schválili reportáž o smrti 38-ročnej učiteľky. Tá  zomrela po tom, ako sa dala zaočkovať vakcínou od firmy AstraZeneca. Dostali písomné napomenutie a budú im škrtnuté odmeny, informoval Denník N.


„Zamestnanci, ktorí sa podieľali na tvorbe a schvaľovaní reportáže, dostali v súlade s internými pravidlami RTVS písomné napomenutie za neuspokojivé plnenie pracovnej úlohy. Vedenie RTVS zároveň v súlade so mzdovým poriadkom rozhodlo pri zainteresovaných zamestnancoch o nepriznaní odmien,“ informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Reportáž mala názov „Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku“, a hoci sa v nej spomínalo, že priama súvislosť smrti s očkovacou látkou nie je potvrdená, jej celkové vyznenie mohlo navodzovať opačný dojem.
Najprv chvála, potom....

Ešte v pondelok ráno šéf spravodajstva Chuguryan autorky reportáže na internej porade chválil, a to napriek tomu, že ju už stihlo kritizovať ministerstvo zdravotníctva, Štátny ústav pre kontrolu liečiv aj polícia.

Až na dno svojich síl vyčerpaní zdravotníci sa cítia dotknutí výrokom zastupujúceho ministra Hegera
Eduard Heger včera jedným svojim výrokom urazil lekárov. Vyehlásil, že núdzový stav je potrebný preto, aby si lekári nebrali dovolenky. Reagoval už aj Zväz ambulantných poskytovateľov. Ministrove tvrdenia označili za dehonestujúce. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Poradný orgán generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka však skonštatoval porušenia Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, ktorý prikazuje informovať verejnosť „vecným neemotívnym spôsobom, s dôrazom na fakty“.

Ďalším vážnym problémom bol konflikt záujmov, v ktorom bola reportérka Ščobíková. So zosnulou učiteľkou totiž boli kamarátky, upozornil v pondelok portál O médiách. Tým novinárka tiež porušila štatút programových pracovníkov RTVS.

Reportážou o vakcíne AstraZeneca sa bude zaoberať aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, ktorá dostala viacero podnetov. Posudzovať bude, či televízia zabezpečila objektivitu a nestrannosť.

Polícia bude preverovať účel cesty do zahraničia aj na letiskách
Policajný zbor bude od soboty (20. 3.) kontrolovať a preverovať účel vycestovania osôb do zahraničia. Kontroly sa budú vykonávať aj na letiskách. Informovala o tom Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr


O reportáži bude rokovať aj mediálny výbor v parlamente a Rada RTVS, na ktorú podal podnet poslanec Kristián Čekovský, v minulosti televízny reportér RTVS. Ten štátnu televíziu kritizoval, že nezverejnila k správe o vakcíne opravu ani ospravedlnenie. „Považujem to za zlyhanie vedenia spravodajstva, voči ktorému by mali byť vyvodené dôsledky.“
Smrť nemala súvis s očkovaním

Úmrtie 38-ročnej učiteľky nemalo súvis s očkovaním proti koronavírusu. Potvrdil to na základe pitvy vo štvrtok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti covidu-19,“ informoval.

Očkovanie vakcínou od AstraZenecy v uplynulých dňoch pozastavili viaceré krajiny EÚ vrátane Nemecka, Francúzska či Talianska. „Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná,“ informoval ŠÚKL.

Zákaz vycestovať do zahraničia na dovolenku má platiť od soboty
Zákaz vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie má platiť od soboty (20. 3.). Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Ivan Rudolf. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr