Nemci sa chodia dať zaočkovať Sputnikom V až do Moskvy. V Nemecku sa totiž očkuje slimačím tempom
18 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Zatiaľ čo milióny Nemcov stále čakajú na očkovanie, 43-ročný Nemec Stefan Heilemann odletel do Moskvy a nechal sa zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. V Rusku sa očkuje na štátnych aj súkromných klinikách vo veľkých mestách.


Existujú aj verejné očkovacie stanice bez objednania, napríklad v obchodných domoch. Pochybnosti Heilemann nemal, účinnosť ruskej vakcíny je 91 percent.  V Európe čaká ešte na schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA), informuje businessinsider.de.


Stefan Heilemann (43) na  obchodné vízum odletel do ruskej metropoly, aby sa nechal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V.  V rozhovore pre nemecký časopis „Focus“  hovoril o priebehu očkovania, vedľajších účinkoch, ale aj o tom, prečo sa rozhodol práve pre Sputnik V.



S obchodnými vízami na očkovanie do Moskvy

Začiatkom roka sa Heilemann snažil zistiť, kedy môže v Nemecku očakávať očkovanie. Použil na to „očkovaciu kalkulačku“, ktorá mu pôvodne vypočítala termín medzi októbrom 2021 a júlom 2022. Po znížení dodávok vakcín v Nemecku sa jeho možný dátum posunul až na október 2023! "V tom okamihu som sa rozhodol hľadať ďalšie možnosti.


Navaľnyj oznámil svetu, že je v koncentráku. Informoval o tom cez svoj Instagram
„Zdravím všetkých zo Sektora s posilnenou kontrolou A,“ napísal Navaľnyj na Instagrame v pondelok podvečer. „Nepredstavoval som si, že je možné vybudovať sto kilometrov od Moskvy ozajstný koncentračný tábor. Všade sú kamery, všetkých sledujú a pri... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Petra Demková

Očkovanie v Nemecku ide totiž slimačím tempom,“ – povedal Heilemann v rozhovore pre„ Focus “. Rozhodol sa, že sa nechá zaočkovať v Moskve ruskou vakcínou Sputnik V. Odletel na obchodné vízum napriek striktným obmedzeniam pre obyvateľov z Európskej únie pri ceste do Ruska. Prvú dávku vakcíny dostal 10. februára 2021, druhú 3. marca.



Sputnik V pravdepodobne schvália aj v Európe

V Rusku sa očkuje proti koronavírusu vo veľkých mestách ako Petrohrad či Moskva, a to tak na štátnych, ako aj súkromných klinikách. Existujú však aj verejné očkovacie stanice bez objednania, napríklad v obchodných domoch. Heilemann sa tiež nechal zaočkovať v jednom z nich.


"Samotné očkovanie trvalo ani nie 20 sekúnd,“ – povedal Heilemann. Po očkovaní mal len malé vedľajšie účinky. Bolo len trochu zle a jeden deň mal mierne zvýšenú teplotu. "Príznaky po jednej noci ustúpili. Nezaznamenal som žiadne ďalšie vedľajšie účinky. Mám sa veľmi dobre,“ – prezradil v rozhovore pre „Focus“.


Napriek zlepšeniu situácie chce vláda opäť predĺžiť núdzový stav. Podarí sa im to?
Minister Heger povedal: „Situácia sa stabilizovala a mierne sa zlepšuje, uvoľňovať sa však nebude.“ Zároveň oprosil ľudí, aby si neplánovali Veľkú noc, ako pred dvoma rokmi. Aj keď čísla klesajú, Heger pokračuje v Krajčího šľapajách. Chce ľudí... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Obavy nemal žiadne

Heilemann nemal z ruskej vakcíny žiadne obavy. Sputnik V má až 91-percentnú účinnosť. Vakcínu posudzuje Európska lieková agentúra. Odborníci tvrdia, že s veľkou pravdepodobnosťou bude ruská vakcína schválená aj v Európe. Pragmatický komentár Heilemanna pre „Focus“: 


„Ak chce ruská vláda vakcínou, ktorú mieni v budúcnosti vyvážať do sveta v miliardových objemom, očkovať cudzincov, potom musí byť podľa mňa aj bezpečná.“  Život v Moskve sa vrátil už takmer do normálu, rúško je ale stále potrebné mať v metre, reštaurácii či na verejnom priestranstve. Podľa Heilemanna to vyzerá tak, ako by sa koronavírus už prekonal, uzatvára nemecký portál businessinsider.de.


Pred rokom polícia upozorňovala na hoax, že premiér všetko zatvorí. Hoax šírila samotná polícia...
Pred rokom informovala Polícia SR na údajný podvod a nezmyselný hoax. Vraj „hoaxeri“ píšu, že premiér dá tajný pokyn a zavrie sa všetko. Hranice, továrne, kúpaliská, školy, jedálne, obchody, kaviarne, bary, reštaurácie, športoviská, hotely, firmy,... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Petra Demková