"Hlúposť či zámer slovenskej vlády ohrozuje našu národnú existenciu. Budapešť je na koni," hovorí Blanár
18 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Neohlásená prítomnosť maďarského ministra zahraničných vecí v Komárne nebola náhodou. Mala z pohľadu Budapešti Slovensku ukázať, že Bratislava na ňom nerozhoduje. A v Karpatskej kotline ani nikdy nebude rozhodovať.


"Významným spôsobom zasiahla do vnútorných záležitostí Slovenska. Minister Péter Szijjartó prišiel riešiť návrh zákona dvojakého občianstva vládnej koalície, a to spolu s poslancom NR SR G. Gyimesim (OľaNO) a primátorom Komárna B. Keszeghom." Pripomína aktuálne Juraj Blanár v statuse na sociálnej sieti už známy fakt.
Pokyny maďarskej vlády občanom Slovenska

"Následne minister Szijjartó vyzýval Maďarov žijúcich na území Slovenskej republiky, aby sa prostredníctvom sčítania obyvateľstva - ktoré aktuálne prebieha - prihlásili k maďarskej národnosti." V tejto súvislosti sa redakcia HD pýta, či si niekedy nejaký slovenský politik dovolil niečo podobné. Zájsť bez vedomia Budapešti na "Dolnú zem" a vyzývať tamojších občanov Maďarska, aby sa hlásili za Slovákov.

Korčok zúri: Maďari sa nám pletú do vnútorných záležitostí!
Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si predvolali maďarského veľvyslanca. Má vysvetliť konanie maďarskej strany pri stredajšej návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v súvislosti s novelou... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Téma pre parlament, ktorý aj tak nič nerobí

Závažnosť tejto „návštevy“ v rámci diplomatickej a zahraničnej politiky musí byť prerokovaná aj na pôde nášho parlamentu. Preto sme spolu s predsedom Zahraničného výboru NR SR Mariánom Kérym predložili uznesenie na tento výbor. Žiadame Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o predloženie informácií o konaní maďarského ministra na južnom Slovensku, ako aj reakciu slovenského ministerstva na túto „návštevu“.

Pán minister Korčok reagoval až 24 hodín⌛️ po tom, ako som na toto diplomatické faux paus maďarského politika upozornil, preto som zvedavý na jeho vysvetlenie...
Hrá Matovič poker aj s maďarskými kartami?

Vďaka vládam so stranou SMER-SD sme stabilizovali slovensko-maďarské vzťahy. Áno, našli sa aj témy, kde sme sa nezhodli, a to napríklad udeľovanie maďarského štátneho občianstva obyvateľom Slovenska len na etnickom princípe‼️ V mnohých zahraničnopolitických otázkach sme s našimi južnými susedmi ale našli spoločnú reč. Preto by nebolo dobré, ak by sme prišli o takéto vzťahy preto, že slovenská diplomacia zaspala.

Alebo preto, že maďarská strana vníma chaos a vládnu krízu Matovičovej vlády a tak si môže k nej dovoliť to, čo by sme my netolerovali.

 

Odídenec Kollár o Matovičovi: Zarezáva vlastných ľudí
10 | 03 | 2021 | editor01hd