Čo vlastne žiada prezidentka od Matoviča a Sulíka?
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Portál 1pluska.sk skonštatoval, že vládne šarvátky nabrali za posledné dni katastrofálne rozmery. No napriek dlhým konfliktom v koalícii najsilnejšia strana v parlamente považuje svoju časť dohody za splnenú a v stanovisku uvádza, že „hnutie OĽaNO splnilo požiadavky na rekonštrukciu vlády demisiou Marka Krajčího“. A čo na to prezidentka Čaputová?




Podľa politológa Tomáša Koziaka strany v koalícii nevedia komunikovať a strácajú tak dôveryhodnosť. Svedčia o tom aj neutíchajúce hádky medzi Matovičom a vicepremiérom Richardom Sulíkom. Prehľad v situácii má iba predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý konštatoval, že „cirkus pokračuje".


Včera si Čaputová pozvala premiéra do Prezidentského paláca. Sulík ju požiadal o stretnutie ešte skôr. Kým predseda vlády zdupkal po hodine bez slov, minister hospodárstva zopakoval svoje požiadavky. Ak Matovič neodíde, ministri SaS položia svoje funkcie.


Odpovede chce čo najskôr


Prezidentka Čaputová po rokovaniach predstúpila pred novinárov. Oznámila, že od premiéra žiadala odpoveď na otázku, ako chce riešiť krízu. “Nateraz pre mňa nemal konkrétnu odpoveď,” skonštatovala. Požiadala ho, aby koaličnú aj vládnu krízu ukončil čo najskôr.

Chmelár o Čaputovej: "Naozaj si myslíte, že takýto výkon je hodný 14 000 eur mesačne?"
Eduard Chmelár si vo svojom najnovšom blogu zobral na mušku inštitút prezidenta republiky. "Je najvyšší čas otvoriť diskusiu o úlohe a zmysle úradu prezidenta republiky," píše. Čaputová vraj totiž nie je schopná zabezpečiť riadny chod ústavných... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Michal Filek


Podľa prezidentky totiž Slovensko potrebuje zmeny v riešení pandémie, zmeny v komunikácii aj očkovaní. “Potrebujeme plne funkčnú vládu,” vyzvala s dôvetkom, že je “najvyšší čas”.

Podľa politológa Miroslava Řádeka sa prezidentka "snaží vyzývať vládnych predstaviteľov, aby dali odpoveď na otázku, kto bude vládnuť v krajine". Pozornosť podľa neho upriamila na vážnosť situácie. "Apeluje na to, aby dosiahli dohodu, pretože prevláda napätie, krajina je bez vedenia," dodal. Upozornil tiež, že koaličná kríza má dosah aj na nové opatrenia v boji proti pandémii koronavírusu.

Analytici sa obuli do Krajčího: Od Pfizeru odmietol tri milióny vakcín, koľko od Moderny?
Okrem troch miliónov vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech sa Slovensko mohlo rovnakým spôsobom vzdať aj vakcín od spoločnosti Moderna. Analytici tento krok považujú za osobné zlyhanie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, píše portál... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Timotej Dudka