Chmelár: Sulík sa vyšachoval. Remišová sa pravdepodobne dohodne s Matovičom na pokračovaní
18 | 03 | 2021 I Michal Filek

Riško zrejme neudržal druhý balónik. Myslí si to analytik Eduard Chmelár. SaS zrejme z vlády odíde, no dnes je najpravdepodobnejší scenár ten, že Veronika Remišová sa s Matovičom dohodne na výmene premiéra a pokračovaní v trojkoalícii. 


"Včera som naznačoval možnosť, že Sulíkovci z vlády odídu a Veronika Remišová sa vzápätí dohodne s Igorom Matovičom na výmene premiéra a pokračovaní vládnej koalície v trojici. Na prvý pohľad sa zdá, že z takéhoto riešenia budú najviac profitovať strany Sme rodina a Za ľudí. Ale pre Igora Matoviča je rovnako výhrou, že sa zbaví svojho najväčšieho rivala. Dnes sa tento scenár stáva najpravdepodobnejším.  Amaterizmus Richarda Sulíka, ktorý neudržal ďalší balónik, je na smiech," píše Chmelár.

Vzdialene, ale naozaj len vzdialene mu to pripomína február 1948 (ak zostaneme pri téze klasika, že dejiny sa uskutočňujú po prvý raz ako tragédia, no po druhý raz ako fraška). Keď pravicoví ministri podali demisiu, očakávali, že ju prezident neprijme a napokon sa len prizerali, ako sa im vývoj vymyká z rúk...

Politológ: "Matovič to môže hrať na menšinovú vládu. Premiérom môže byť Budaj." Mocensky ho neohrozí
"Možnosťou je aj to, že Matovič dá niekoho namiesto seba. Niekoho, kto ho nebude v OĽANO mocensky ohrozovať a súčasne môže byť účinným figovým listom, ktorý bude vytvárať dojem, že vláda je stále taká, “za slušné Slovensko”, ako vstupovala pred... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


 
Remišová je hlúpa, Sulík to využíva

"V tábore SaS možno už pochopili, že urobili strategickú chybu. Ale cúvnuť už nemôžu. Kričia čoraz hlasnejšie, že odchádzajú, ale nikto im nevenuje pozornosť."

Veronika Remišová evidentne vysiela čoraz jasnejšie signály, že sa jej z ministerskej stoličky vôbec nechce odísť. Igor Matovič túto jej slabosť dokonale využíva.

"Keďže je hlúpa, premiér s ňou vždy vedel manipulovať a držal ju ďalej od Sulíka. Inak mohla SaS v spojenectve so Za ľudí dosiahnuť vo vláde zmeny už dávno. Richard Sulík sa nechal vyšachovať z hry a keďže prezidentka je neschopná, Igor Matovič má veľkú šancu udržať si moc a kontrolu nad situáciou ešte nejaký čas. Znovu zopakujem, že spolu so svojimi kolegami na to majú miliardy dôvodov. Nech to však už akokoľvek prekombinujú, predčasným voľbám sa v konečnom dôsledku nedá vyhnúť. Je to len predlžovanie agónie vládnutia. Lebo vyvolanie vládnej krízy uprostred pandémie ničím iným nie je."

Matovič hrá o čas v zákulisí a ministri sa postupne verejne lúčia
Koaliční partneri aj verejnosť čakajú na to, či Matovič odíde z postu premiéra, po čom by vláda mala pokračovať ako koalícia štyroch politických strán, alebo či Matovič zostane a z vlády odídu strany SaS a Za ľudí. Premiér zatiaľ rokuje v... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková