Správy z očkovania sú skvelé, fakt skvelé! Tvrdia nadšene analytici z Dáta bez pátosu
17 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku napriek všetkým problémom s vakcínami stúpa zaočkovanosť ľudí. Nadšení sú z toho aj analytici združení v zoskupení Dáta bez pátosu.


Slovensko sa v posledných mesiacoch doslova zmietalo v najhorších číslach nielen v počte infikovaných na koronavírus, ale aj mŕtvych. A do toho vhupla nielen vládna kríza, ale aj problémy s nedostatkom vakcín. Situácia sa však so zaočkovanosťou Slovákov zlepšuje, z čoho majú radosť aj analytici z Dáta bez pátosu, ktorí to otvorene vyjadrili na sociálnej sieti.
Ako sme včera očkovali ovplyvní dnes infikovanosť a zajtra počty hospitalizovaných

„Dnes sme videli na COVID-AUTOMAT prezentácii veľmi dobrý prejav zastupujúceho ministra zdravotníctva. Za prvé dve minúty povedal to, čo sme potrebovali počuť,“ pochválili analytici dvojministra financií aj zdravotníctva v jednej osobe Eduarda Hegera. „Najdôležitejšou správou z prezentácie je podľa nás postup očkovania. Lebo to ako sme včera očkovali ovplyvní dnes infikovanosť a zajtra počty hospitalizovaných,“ konštatujú analytici, podľa ktorých ale v marci prestali narastať počty zaočkovaných v skupinách mladších spoluobčanov do 60 rokov. „V každom pásme 10-tich ročníkov narástol počet zaočkovaných o 1 %, možno o 2 % z danej vekovej kategórie. Veríme, že to boli buď ľudia z I. línie alebo zdravotne znevýhodnení. Obe kategórie očkovanie potrebujú,“ zhodujú sa analytici.



V očkovaní sme sa sústredili na kategórie nad 60 a hlavne nad 70 rokov. V týchto vekových kategóriách máme:

- od 60 - 69 rokov: 700 tisíc ľudí

- od 70 - 79 rokov: 400 tisíc ľudí

A očkovanosť nám stúpla za 2 týždne:

- od 60 - 69 rokov: z 5% na 12% / už 100 tisíc zaočkovaných

- od 70 - 79 rokov: z 13% na 28% / už 100 tisíc zaočkovaných

- nad 80 rokov rastie zaočkovanosť pomalšie, čo je dôsledok nemobilnosti, zdravotného stavu a možno aj vôle sa dať očkovať. Každopádne, rastie počet očkovaných aj u najstarších občanov.

Analytici šokujú: Krajčímu by sme nedali viesť ani našu domácnosť!
Slováci sa iba v pondelok dozvedeli, že ministerstvo zdravotníctva odmietlo asi tri milióny vakcín od spoločnosti Pfizer. Analytici z Dáta bez pátosu v statuse na sociálnej sieti ale tvrdia, že neobjednaných vakcín mohlo byť ešte viac. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021

Už po prvej dávke vakcíny by sa situácia u ľudí vo veku 60 až 79 rokov výrazne zlepšila

„Len podotýkame, že po 4-5 týždňoch od I. dávky PrizerBioNTech sa šanca na ťažký priebeh a prípadne úmrtie znižuje o 85 %,“ pridávajú analytici a zároveň sa to snažia situáciu okolo zaočkovanosti „preložiť do ľudskej reči“. Z čoho majú teda analytici najväčšiu radosť? „Ak by boli zaočkovaní (alebo po prekonaní COVID s protilátkami) všetci občania Slovenska vo vekovej skupine 60 až 79 rokov, tak by sme len vo februári mali u týchto vekových skupín 4 týždne po I. dávke:

  • namiesto 5000 príjmov do nemocníc LEN asi 750

  • namiesto 1000 z nich na JIS a pľúcnej ventilácii LEN 100

  • namiesto 1250 úmrtí LEN 150


V počte úmrtí sme na svetovom vrchole. "Takmer všetko robíme zle!" zhodli sa analytici
Slovensko hlási najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za posledných sedem dní v prepočte na obyvateľov na svete. Za toto obdobie štát informoval o dennom priemere 21,32 úmrtiach na milión obyvateľov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ivan Brožík