Parlament odmietol viacero noviel z dielne ĽSNS
17 | 03 | 2021 I tasr

Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu odmietlo viacero noviel, ktoré predložili poslanci z opozičnej ĽSNS. Boli medzi nimi aj ústavné zmeny. Chceli napríklad ústavne zakotviť ochranu tradičného modelu rodiny, v ktorej môžu vychovávať deti a mať rodičovské práva výlučne páry opačného pohlavia. Zároveň chceli zakotviť nemennosť pohlavia človeka, určeného pri jeho narodení.


Neuspeli ani s novelou ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Mienili ňou upraviť núdzový stav, aby ho "nebolo možné zneužívať ako nástroj na potláčanie základných práv a slobôd občanov SR" ani na zneužívanie vládnej moci pod zámienkou pandémie, prípadne iných mimoriadnych situácií v budúcnosti.

Plénum odmietlo aj novelu zákona o verejnom obstarávaní z dielne ĽSNS. Poslanci chceli do verejného obstarávania zaviesť nový základný pojem „slovenský výrobok“, rovnako sa mal zaviesť pojem „konečný vlastník“. Chceli tiež ustanoviť, aby nemusel verejný obstarávateľ uplatňovať princíp nediskriminácie hospodárskych subjektov, napríklad v prípade uprednostnenia uchádzačov s pôvodom na území SR. Zaviesť navrhovali aj novú podmienku účasti v podobe pôvodu uchádzača na území SR, ktorú verejný obstarávateľ môže, ale nemusí vyžadovať.

Neprešla im ani novela zákona o správnych poplatkoch. Jej cieľom bolo odbremeniť občanov od správneho poplatku za zápis držiteľa motorového vozidla kategórie L, M1 a N1, okrem kategórie N1 s najviac tromi miestami na sedenie, do evidencie vozidiel v SR aj s vykonaním úprav v dokladoch vrátane vydania týchto dokladov.

Sulík: „Nemáme lieky - Ivermektín, ani Isoprinosine, hoci sa nimi liečil aj Igor Matovič“
Sulík poskytol rozhovor denníku Sme. Rozhovoril sa o koaličnej kríze, aj odchode Mareka Krajčího. Šokoval informáciou, že premiér Matovič sa liečil liekmi, ku ktorým sa bežná verejnosť nevie dostať. Všetko sa môže však ešte zvrtnúť. „Začína zasadať... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Petra Demková