"Matovič je jak Mečiar," tvrdí odborník a "Čaputová je bezmocná figúra," píše Fico
17 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Čísla sú alarmujúce. Koalícia sa rozpadá. Naša krajina prišla o ministra zdravotnícta, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, šéfa SIS zatkli. To môže mať vážny dopad na obranyschopnosť národa, píše Pluska. Dokedy to takto pôjde ďalej?


Slovensko zažíva krízu, aká tu dlho nebola. Ak niekedy vôbec. Pandémia koronavírusu si vyžiadala už cez 8 tisíc obetí. Nemocnice sú preťažené a koalícia je rozhádaná už dlhodobo. I keď vyústenia situácie, zdá sa, zažívame až teraz. 19 marca by malo dojsť k ukončeniu alebo predĺženiu núdzového stavu. V prípade predĺženia by to však mohlo znamenať kolaps pre slovenské nemocice, kvôli mobilite, ktorá by sa rozbehla u obyvateľov, a teda následného šírenia vírusu.

Namiesto toho, aby sme sa sústredili na závažne otázky ohľadom čo najskoršieho ukončenia krízovej situácie, sa pozeráme na neustále hádky politikov, ktoré eskalujú do demisiií ministrov jednotlivých rezortov.

Štát by mal prevziať zodpovednosť za očkovanie neregistrovanou vakcínou
Za nežiaduce účinky po očkovaní neregistrovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 by mal prevziať zodpovednosť štát. Platiť by to malo dovtedy, kým nebude očkovacia látka zaregistrovaná Európskou liekovou agentúrou (EMA). Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | tasr

Nemá kto riadiť

Bývalý premiér a líder strany Smer-SD upozorňuje, že štát nemá kto riadiť. Aj napriek tomu, že počas krízy potrebujeme schopné velenie najviac. „Štát je v ústavnej situácii núdzového stavu, ale aj krajina je v totálnom krízovom politickom rozpoložení a nikto v tejto krajine v ťažkej situácii nevládne,“ uviedol Robert Fico. "Prezidentka SR Z. Čaputová práve ukázala, že je bezmocná figúra v ústavnom systéme Slovenskej republiky. Pred chvíľou preukázala totálne politické amatérstvo a prezidentskú nesvojprávnosť," napísal expremiér v statuse na sociálnej sieti.

Krajine navyše po zadržaní šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) hrozia bezpečensné riziká. To potvrdil aj ústavný právnik Eduard Bárány, ktorý vysvetlil, že zákony myslia aj na situácie, v ktorých sú ministerstvá či SIS bez svojich šéfov. „U všetkých funkcionárov a ústavných činiteľov je zabezpečené určité zastupovanie. Napríklad ministerstvom zdravotníctva bol poverený minister financií Eduard Heger,“ uviedol.

„Pokiaľ ide o pána Milana Krajniaka, v momente, keď podáva demisiu, prezident poveruje niektorého iného člena vlády vedením príslušného rezortu. V prípade riaditeľa SIS podľa vnútorného predpisu ho zastupuje niektorý z námestníkov,“ dodal s tým, že stiahnutie do úzadia nepovažuje za najroumnjší krok. „Kedysi, keď niečo podobné urobil Vladimír Mečiar, tak sa hovorilo, že šiel k medveďom,“ pripomenul.

Ak sa napríklad premiér Igor Matovič nezúčastní vládnych rokovaní, na jeho stoličku zasadne jeden z podpredsedov. Na zásadnú otázku, či sa dá takýmto spôsobom fungovať dlhodobo, má odborník Bárány jasnú odpoveď: „Možné to je, ale nie prospešné,“ uzavrel ústavný právnik.

OĽaNO si vymyslelo prieskum, v ktorom vedie. „Prosím neblbnime!“ uzemnil svojich poslanec Stančík
Vládnuce OĽaNO sa vo volebných preferenciách prepadáva stále hlbšie a hlbšie. Zrejme aj preto si „vymyslel“ svoj prieskum, v ktorom je opäť prvé. Tento krok sa ale evidentne nepáči jeho poslancovi Andrejovi Stančíkovi. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik