"Matovič to dáva "na Procházku", skončí rovnako," predpovedá politológ
17 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Matovič to už dáva “na Procházku” a čaká ho rovnaký osud, hodnotí počínanie premiéra Igora Matoviča v čase koaličnej krízy politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore.


Redakcia HD vybrala niektoré vyjadrenia politológa Koziaka, ktoré poskytol portálu parlamentnelisty.sk.



Pochopí Matovič?

"Aj Sme rodina má záujem na rekonštrukcii vlády. Prichádza s riešením, ktoré by mohlo naznačiť akým spôsobom túto krízu prekonať. Nnačuje, že práve personálne zmeny sú kľúčom k tomu, aby k nim došlo. A že by sa mali týkať všetkých politických strán. Zmeny by mali mať rozhodnejší charakter a nemalo by ísť len o kozmetickú úpravu. Teraz ide o to, či je to pre Matoviča dostatočne zrozumiteľné posolstvo."

Komu by pomohli a komu uškodili predčasné voľby? Matovič, Remišová ani Kollár by si už neškrtli
Už dva týždne rokujú, vyzývajú sa na odchod a hrozia opustením vlády. Minimálne v jednej veci sa však lídri koaličných strán vzácne zhodnú. Svorne odmietajú predčasné voľby, upozorňuje portál Aktuality.sk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Vyčkávajú, nevyzývajú

"Nejde o lopatistické vyjadrenie požiadaviek, ako to formulovali Veronika Remišová a Richard Sulík, že im ide o výmenu premiéra." Hovorí politológ Koziak. "Toto ešte zo strany Sme rodina nebolo takto otvorene deklarované. Preto to nemusí Matovič tak jednoznačne čítať ako Sulík. Sme rodina sa vyhýba otvoreným konfrontáciám. Ani z tohto sa nedá otvorene vyčítať, aby Matovič odišiel. Je to ich vyčkávacia taktika. Nazval by som to až alibistický postoj. Alibistický v tom zmysle, že nepovedia jednoznačne akým spôsobom tú krízu riešiť."
Kollár Matoviča šetrí

"Keby to povedal jasne aj Boris Kollár (že jeho hnutie odíde z vlády, pokiaľ neodstúpi premiér), bol by to enormný tlak na Igora Matoviča. Vedel by, že tú koalíciu už neustojí. Kollár stále lavíruje, nedá sa zistiť, či zostanú v koalícii, alebo nie. Jediný odkaz, ktorý dal Boris Kollár, bolo vyjadrenie, že menšinová vláda neprichádza do úvahy. Jednoznačné vyjadrenia Sme rodina chýbajú."

Miro Kollár: "Debatujeme o rozumnej alternatíve pomatovičovského dezolátneho vládnutia"
Miroslav Kollár odišiel pre neustále trenice z koaličnej strany Za ľudí, a preto veľmi udalosti posledných dní vníma veľmi citlivo. Zareagoval na ne aj v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovič sa neovláda

"Dôvod, prečo kríza takto eskalovala, sa netýkal len Krajčího. Problém je Matovičova tlačovka, kde oznamoval odstúpenie ministra zdravotníctva. Matovič sa opäť neovládol a atakoval koaličných partnerov drsným spôsobom. Korunu tomu dal, keď chcel, aby Krajčí odstúpil až po tom, ako sa začne očkovať Sputnikom V. Išlo jednoznačne o porušenie dohody ako preklenúť krízu. Dohoda bola, že odíde hneď." Hovorí pre parlamentnelisty.sk Tomáš Koziak.
Iné ako svoje názory nerešpektuje

"Spôsob komunikácie premiéra je naďalej nešťastný voči partnerom, či každému, kto nezdieľa jeho názor. Tých atakov bolo nespočetné množstvo a išlo o druhý dôvod koaličnej krízy okrem nezvládnutia pandémie. Matovič všetky krehké dohody pošliapal a preto Sulík povedal, že sú v bode nula. Čiže príčiny krízy ostali nezmenené. Chvála Bohu, že Krajčí mal dostatok súdnosti a na druhý deň odstúpil sám. Prečítal to lepšie ako Igor Matovič."

Hlina: Matovič opäť ako úplný gadžo. U prezidentky si sadol do kresla skôr ako hlava štátu!
Premiér Igor Matovič už spravil vo svete nejedno faux pas. Povesti gadža neostáva nič dlžný ani doma. Jeho najnovšie faux pas okomentoval na sociálnej sieti aj Alojz Hlina. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

OĽaNO žije v bubline

"Nemyslím si, že Matovič odíde a Sulík ostane. Pretože aj minister hospodárstva nesie svoj diel viny a toto by Matovič ani nepripustil. Išlo by o neuznanie Sulíkovej časti viny na situácii. Na rozhodnutie má od Sulíka desať dní. Prvé náznaky ale ukazujú, že ani poslanci OĽaNO nechápu, o čo ide. Keď som videl vyjadrenia niektorých z nich, bolo mi jasné, že politiku nevedia čítať. Žijú si vo vlastnej bubline, ktorá im ukazuje, že všetko je v poriadku."
Matovič skončí "na Procházku"

Podľa Tomáša Koziaka sme ešte "nemali premiéra, ktorý by za rok zdevastoval preferencie vlastnej strany tak ako Matovič. A aj jeho vlastné preferencie. Nie je to len dôsledok nepopulárnych opatrení v čase pandémie. V mnohom Matovič začína pripomínať Radoslava Procházku. Nielen čo sa týka spôsobu komunikácie. Ale aj spôsobu, ako rýchlo dokázal zlikvidovať svoju politickú budúcnosť. Už nejaký čas to Matovič dáva “na Procházku” a podľa mňa ho čaká ten istý politický osud." Povedal politológ v odpovediach na otázky portálu parlamentnelisty.sk.

(Medzititulky red. HD.)

České médiá: Ak má zostať koalícia pohromade, premiér Matovič musí odstúpiť, tvrdí Sulík
Zachovať vládu bude možné len vtedy, ak odíde premiér Igor Matovič, uviedol predseda hnutia SaS Richard Sulík. SaS sa tak pripojilo k výzve Veroniky Remišovej, píše portál Sputnik. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár