Analytici sa obuli do Krajčího: Od Pfizeru odmietol tri milióny vakcín, koľko od Moderny?
17 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Okrem troch miliónov vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech sa Slovensko mohlo rovnakým spôsobom vzdať aj vakcín od spoločnosti Moderna. Analytici tento krok považujú za osobné zlyhanie bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, píše portál eReport. 


Napriek tomu, že Slovensko trpí nedostatkom očkovacích látok, vzdalo sa troch miliónov vakcín od Pfizeru. Nenakúpilo plné množstvo vakcín, ktoré malo vyhradené od Európskej Únie. Od Pfizeru štát zazmluvnil 600-tisíc kusov vakcín, a to napriek tomu, že vyhradených bolo až 2,4 milióna kusov. Pri ďalšom nákupe štát taktiež nevyužil možnosť v plnom rozsahu. Vzdal sa tak ďalších 1,2 milióna vakcín. O škandalóznej strate troch miliónov vakcín informovali ako prvé Hospodárske Noviny.

Ministerstvo zdravotníctva však toto tvrdenie poprelo. „V rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok." O tom však Pfizer Slovensko nič nevie.

ŠKANDÁL: Slovensko sa vzdalo miliónov vakcín Pfizer
Hospodárske noviny prichádzajú so šokujúcim zistením. Slovensko si údajne neuplatnilo právo na 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer, ktoré nám vyčlenila EÚ. Dôvodom má byť uprednostnenie ruskej vakcíny Sputnik V. Pôvodný plán pritom bol, že sa nakúpia... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková


Vďaka nedôveryhodnosti zdravotníctva sa analytici z portálu Dáta bez pátosu rozhodli zistiť presné množstvo zakontrahovaných vakcín, pričom sa obrátili na exministra Krajčího. „Poskytol nám už 26. januára informáciu, že nad rámec štandardne objednaných vakcín doobjednal v januári 2021 v „bazáre” 600-tisíc dávok Pfizer/BioNTech. Ale zamlčal, že mohol objednať násobky tohto množstva,” uviedli analytici.

„Rovnako nad rámec štandardne objednaných vakcín doobjednal v januári 2021 v „bazáre” 600-tisíc dávok Moderny, ale zamlčal, či a aké násobky tohto množstva mohol doobjednať,” dodali s tým, že Krajčího zlyhanie považujú za osobné. „Berieme jeho zlyhania osobne, lebo všetci z tejto iniciatívy čakáme na vakcínu. Dočkáme sa jej asi v máji a v júni konečne vylezieme von, lebo sme zavretí. Máme totiž za sebou úmrtia v rodinách a aj „náš” ročník a tak sa covidu bojíme,” uzavreli analytici z Dát bez pátosu.

Leyenová: EÚ má dohodu s Pfizer/BioNTech na ďalšie štyri milióny dávok vakcíny
10 | 03 | 2021 | sefredaktor