Zubárov je málo a bude ich asi ešte menej. Študenti stomatológie nemôžu kvôli vláde dokončiť školu
16 | 03 | 2021 I editor01hd
Zubárov je málo a bude ich asi ešte menej. Študenti posledného ročníka zubného lekárstva nemôžu dokončiť školu. Vláda im totiž nedala výnimku zo zákazu vychádzania. Zubár však musí pred dokončením školy absolvovať povinnú prax!
Potrebujú 1 500 hodín praxe

Na úspešné ukončenie štúdia musia končiaci zubári absolvovať najmenej 1 500 hodín priamej praktickej výučby, píše 1.pluska.sk. Systematicky sa na ňu pripravujú už od prvého ročníka. V poslednom semestri majú blokovú prax, po ktorej nasledujú štátnice. Musia vedieť robiť plomby či mostíky, trhať zuby a zvládať aj ďalšie zákroky.
Vláda im neschválila výnimku

Vláda študentom zubného lekárstva v poslednom ročníku neschválila výnimku, preto nemôžu chodiť do školy. V záverečnom semestri mali absolvovať posledné hodiny praxe, bez ktorej ich nemôžu pripustiť k štátniciam.

„Bolo uvedené, že štátna skúška sa ruší pre nedostatok prakticky odpracovaných hodín. Odklad semestra je zatiaľ o mesiac. Výučba sa začne vtedy, keď nás vláda uvedie vo výnimkách zo zákazu vychádzania. Je pravdepodobné, že môžeme opakovať celý semester,“ hovorí budúca stomatologička Katka.
Zrušili im štátnice

Už budúci týždeň mali mať štátnu skúšku, no len nedávno sa dozvedeli, že ich na ňu nemôžu pripustiť. Zubári totiž neabsolvovali potrebnú prax. „Týždeň predtým, ako mala byť štátna skúška, nám povedali, že štátna skúška sa ruší a výučba bude pokračovať až vtedy, keď nám vláda povolí výnimku zo zákazu vychádzania,“ prezrádza študentka.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/03/16/kotleba-do%cc%82vod-demisie-krajniaka-je-ze-hlavny-sysel-pcolinsky-zacal-alebo-zacne-rozpravat/

Lekárska fakulta Univerzity Komenského (LF UK) problém zubárov rieši, no ruky má zviazané. „Štátnice študentov 6. ročníka študijného programu zubné lekárstvo v 1. štátnicovom bloku nemôžu prebehnúť, keďže nebola povolená výnimka zo zákazu vychádzania aprezenčná výučba,“ uvádza sa v stanovisku vedenia LF UK.
Študenti nemajú čas na čakanie

„Pokiaľ sa prezenčná praktická výučba klinických predmetov neobnoví v najbližšom období, nebude možné ukončenie štúdia študentov 6. ročníka ani v prípade časového posunutia ukončenia semestra, hrozí, že bude nutné opakovať výučbu celého semestra,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Študentom odporučili počkať, oni však čas nemajú. Mnohí z nich už totiž majú dohodnuté pracovné miesta v ambulanciách. Zároveň ich potrebujú pacienti, pretože zubárov je málo. Pôvodne mali skončiť 15. júna, no už dnes sa im štúdium predlžuje minimálne o mesiac.

Richard Kollár: Vakcíny Pfizer odmietli tí odborníci, ktorí sa nimi pred kamerami očkovali?
Slovensko odmietlo od Pfizeru tri milióny vakcín proti koronavírusu. Škandál, aký u nás zrejme nemá obdobu, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti i matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik