USA sa pokúsili zabrániť Brazílii získať ruskú vakcínu
16 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

USA sa pokúsili zabrániť Brazílii v získaní ruskej vakcíny Sputnik V. Stalo sa to v rámci celkového úsilia Washingtonu čeliť „nevhodnému vplyvu“ Ruska na štáty amerického kontinentu.


Svedčí o tom správa amerického ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb za rok 2020, pod ktorou je podpis bývalého amerického ministerstva zdravotníctva Alexa Azara. Informuje web tass.ru.
Ochrana životov iných ako Američanov ohrozuje USA

Z vládneho dokumentu vyplýva, že v snahe Ruska pomôcť dodávkami vakcíny brazílskemu ľudu v boji proti nebezpečnej chorobe Washington videl ambíciu Moskvy zvýšiť svoj vplyv v regióne. A tým poškodiť bezpečnosť USA. Podľa správy Washington podozrieva Kubu a Venezuelu z rovnakých úmyslov. Pred spoluprácou s nimi, aj v medicínskej oblasti, varoval viaceré krajiny tohto regiónu.
"Zlé vplyvy"

Kancelária OGA (Office of Global Affairs) využila diplomatické vzťahy v regióne na oslabenie vplyvu viacerých krajín vrátane Kuby, Venezuely a Ruska. Tie sa podľa USA usilujú posilniť ich vplyv v tomto regióne a poškodiť bezpečnosť Spojených štátov. Diplomacie spomínaných štátov tvrdia, že správa „Boj proti zlým vplyvom v Amerike“ OGA koordinovala s vládnymi agentúrami USA.

Vakcína poškodzuje záujmy USA

Ako príklad takéhoto úsilia sa v správe uvádza najmä „využitie kancelárie atašé OGA na presvedčenie Brazílie, aby upustila od nákupu ruskej vakcíny proti COVID-19“.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ zvažuje nákup ruskej vakcíny Sputnik V
EÚ odmietla nákup ruských vakcín. Sputnik označila za "propagandistický trik nežiaduceho režimu". Avšak v súčasnosti sa únia obracia k ruskej vakcíne. Chce naštartovať spomalený očkovací program, uviedli pre agentúru Reuters zdroje... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár