USA odkazujú Európanom: "Kašleme na vás!" s dodávkami meškajúcich vakcín
16 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Kým Slovensko zápasí s akýmsi informačným embargom a neurčitými vyhláseniami o príčinách nedostatku vakcín AstraZeneca a Pfizer do Európy, NY Times, ale napríklad aj maďarské médiá, informujú o príčinách meškajúcich dodávok úplne otvorene. Zahraničné médiá pravdu o skutočných dôvodoch, prečo vakcíny neprichádzajú v dohodnutých množstvách, vedia a informujú o tom. Slovenský mainstream iba servilne mlčí. 


Kým Slovensko zápasí s akýmsi informačným embargom a neurčitými vyhláseniami o príčine nedostatku vakcín AstraZeneca a Pfizer do Európy, maďarský denník Magyar Nemzet o príčinách informuje celkom otvorene.

Odvolávajúc sa na britskú tlačovú agentúru Reuters, maďarský portál Magyar Nemzet uviedol, že Britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca zasiela do členských štátov EÚ oveľa menej vakcín, ako prisľúbili. V liste Európskej komisii z 10. marca farmaceutická spoločnosť uviedla, že do konca marca pošle do EÚ 30,1 milióna dávok vakcíny a v apríli 20 miliónov dávok. 30 miliónov za prvý štvrťrok tohto roka je iba tretinou z počtu 90 miliónov dávok, ktoré sa spoločnosť pôvodne zaviazala dodať.

Nielen AstraZeneca, ale aj americká spoločnosť Pfizer v januári oznámila, že zníži objem dodávok vakcín do Európy. Potvrdili to aj úradníci EÚ, ktorí hovorili s agentúrou Reuters. Potvrdil to vo februári aj minister Krajčí. Suma sumárum - USA nebudú v blízkej budúcnosti schopné dodať sľúbené množstvo vakcíny. Tej vakcíny, ktorá bola doteraz v Európe, hlavne politikmi, preferovaná. Na rozdiel od ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá je podľa politikov neoverená a teda riziková a nebezpečná.

Slovenský mainstream bojuje proti pravde o vakcínach. Reportáž o učiteľke, ktorá zomrela, vraj bola nezodpovedná
Po odvysielaní reportáže o úmrtí 38 ročnej učiteľky po očkovaní, vo verejnoprávnej televízii RTVS, sa na portáli Stratégie HN objavil článok s názvom: „Nezodpovedná reportáž RTVS. Týkala sa úmrtia po očkovaní vakcínou AstraZeneca“. Redaktorka... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Petra Demková

Čo je ale skutočnou príčinou akútneho nedostatku amerických vakcín na európskom trhu?

Odpoveďou môže byť článok New York Times. Desiatky miliónov dávok vakcíny AstraZeneca sú podľa amerických denníkov na sklade v amerických vakcínových závodoch. USA sú však zatiaľ ešte stále iba v procese schvaľovania a snahy o licenciu pre tieto vakcíny. Momentálne teda, podľa informácií z NY Times, aj maďarských médií ktoré čerpajú z rôznych zdrojov, nie sú USA v štádiu, aby zásobovali Európu.

Spoločnosť AstraZeneca požiadala vládu Joe Bidena o schválenie dodávok vakcín pre Európsku úniu. Ten to však momentálne odmietol. „Ak budeme mať prebytok, podelíme sa oň so zvyškom sveta. Chceme sa najskôr postarať o Američanov,“ povedal v stredu americký prezident Joe Biden novinárom.

Martina Šimkovičová reaguje na úmrtie slovenskej učiteľky po očkovaní. Vymenúva všetky klamstvá vlády.
Bývalá poslankyňa NRSR apeluje na ľudí v súvislosti s informáciami o úmrtí mladej, zdravej učiteľky. „Ľudia, ak ani reportáž na RTVS nedá sondu do každého z nás, potom tak nám treba. Pamätáte si na začiatok školského roka, na september, kedy si... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Petra Demková