U nás nefungujú základné veci, ktoré majú zachraňovať životy, konštatuje Peter Pellegrini
16 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zrušenie objednávky dva a pol milióna kusov vakcín od firmy Pfizer pobúrilo nielen verejnosť, ale aj opozičných politikov. Kriticky sa na túto tému vyjadril i šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini.


Vakcinácia ľudí má byť najúčinnejšou zbraňou proti koronavírusu. Slovensko sa tešilo, že bude mať k dispozícii aj zatiaľ neregistrovaný ruský Sputnik V. Zrazu sa objavila informácia, že exminister Krajčí zrušil objednávku na dva a pol milióna kusov vakcíny Pfizer. Na túto šokujúcu správu a situáciu vo vláde reagoval expremiér Peter Pellegrini v relácii Téma dňa v televízie TA3.
Sme bez vlády, bez premiéra, rozpadajú sa jednotlivé rezorty a nechceme ani vakcíny

„Keby táto vláda zvládala základné veci, ktoré sa týkajú napríklad očkovania, tak asi o šesť mesiacov by bola zaočkovanosť ľudí vyššia a výskyt choroby podstatne nižší. Len to by sme nemohli s hrôzou zistiť, že sme nedoviezli dva milióny zakontrahovaných vakcín od Pfizeru,“ hovorí v zostrihu videa z relácie šéf strany Hlas-SD. Vakcínu Krajčí zrejme zrušil po tom ako nakúpil spomínaný neregistrovaný Sputnik. „To je také zvláštne, pretože dnes Pfizer používame na očkovanie tých najohrozenejších, teda na tú najstaršiu vekovú skupinu. My sme radšej AstraZeneca preklasifikovali a dnes ešte aj starších ľudí ňou chceme očkovať,“ hovorí ďalej Pellegrini, ktorému chýba diskusia, lebo veľa krajín rieši závažné dôsledky istej vakcíny. „Ale my sme v bezvládí a u nás vláda teraz nič nerieši,“ konštatuje expremiér.



„Naša vláda nezasadala pomaly týždeň alebo dva, že by prijala nejaké dodatočné opatrenia v boji s Covidom. Nemáme nič na hraniciach, nemáme navýšené OČR-ky a nemáme ďalšie opatrenia, po ktorých volajú odborníci. My sme bez vlády, bez premiéra a rozpadajú sa jednotlivé rezorty a nedovezieme ani tie vakcíny,“ poukazuje Pellegrini na niektoré nedostatky a dodáva: „Veď sme v poslednej tretine krajín, ktoré najmenej odoberajú a plnia odbery z centrálneho veľkého európskeho balíka dovozu vakcín. Dnes u nás nefungujú základné veci, ktoré majú zachraňovať život, a my sa ideme ešte 10 dní pozerať na to, čo odpovie Matovič Sulíkovi?“ pýta sa na konci videa Pellegrini.

Pellegrini: Toto divadlo koalície je urážkou všetkých, živých aj mŕtvych na Slovensku
Kríza v koalícii znepokojuje opozíciu o to viac, že boj s koronavírusom sa ňou zoslabuje a bežní ľudia akoby sa dostávali na vedľajšiu koľaj. Vo svojom videu z tlačovej konferencie to kritizuje aj expremiér a šéf Hlasu-SD Peter... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik