Šialené: Univerzita v Manchestri neodporúča používať výrazy „matka“ a „otec“. Niekoho by mohli uraziť
16 | 03 | 2021 I Petra Demková

Portál BBC informuje, že manchesterská univerzita odporučila zamestnancom zdržať sa používania výrazov ako „matka“ a „otec“. Údajne to zabráni stereotypom, zaujatosti a vyslovovaniu nesprávnych domnienok.


Charlie Hebdo si tentoraz zobral na mušku priamo kráľovnú
Notoricky známy francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo zverejnil novú obálku, ktorá zosmiešňuje kráľovnú Alžbetu, Meghan Markle a Georga Floyda naraz. Niektorí rozhorčení liberáli požadujú krv, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Rodovo neutrálny jazyk

Pokyny vedenia Univerzity v Manchestri týkajúce sa inkluzívneho jazyka nabádajú k použitiu rodovo neutrálnych výrazov ako „rodič“ alebo „opatrovník“. Jonathan Gullis, konzervatívny poslanec za oblasti Stoke-on-Trent North, Kidsgrove a Talke, popísal tieto pokyny ako šialené.

Univerzita však odmieta cenzúru alebo zákaz akýchkoľvek slov. Školenie, ktorého sa  zamestnanci zúčastnili začiatkom tohto týždňa bolo vytvorené tímom pre rovnosť, rozmanitosť a inklúziu na univerzite. Univerzita tvrdí, že len reagovala na záujem zamestnancov, ktorý zistila zo spätnej väzby. Zamestnanci vraj žiadali o poradenstvo, aké termíny a jazyk majú používať.
Preboha, len nie on a ona!

Usmernenie pre zamestnancov odporúča používať rodovo neutrálne výrazy, namiesto výrazov, ktoré rozlišujú pohlavie. Napríklad namiesto „ona“, „on“, či „jej“ a „jeho“ povedať radšej „oni“ a „ich“. Nepoužívať slová ako muži a ženy, ale radšej ľudia, neprihovárať sa k dámam a pánom, ale radšej iba ku všetkým, kolegom a podobne.

Neodporúča sa, samozrejme, hovoriť „matka“ či „otec“, ale len „rodič“ alebo „opatrovník“. Ani manžel či manželka už nie sú žiadané. Nahradiť sa majú slovom „partner“. Aj slová, ktorých základom je „man“ teda muž, ako napríklad „mankind“, teda pokolenie, sa majú vypustiť zo slovníka na univerzite.

Zuckerberg je príliš mocný a Facebook treba zničiť, tvrdí pracovník Facebooku
Benny Thomas, vedúci globálneho plánovania spoločnosti Facebook, prezradil portálu Project Veritas, že táto firma je silná ako štát. Je potrebné ju zničiť, tvrdí. Dodal, že „žiadny kráľ v histórii“ nebol tak mocný ako Mark Zuckerberg, informuje... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Matka a otec ako urážka

Usmernenie bolo skritizované aj na sociálnych sieťach. Niektorí označili tieto odporúčania za cenzúru alebo kontrolu jazyka. Iní tento krok obhajovali a uviedli, že školy a univerzity po celé desaťročia používajú spomínané novotvary a sú vlastne už dávno zaužívané.

Toby Young, generálny tajomník Únie za slobodu prejavu, uviedol, že keby bol študentom na Manchester University, nie je si istý, či by to považoval za dobré využitie svojich 9 250 libier ročne. „Namiesto sústredenia sa na vzdelávacie štandardy alebo podporu študentov počas pandémie, Manchester strácal čas a peniaze na výrobu príručky, ako rozprávať prebudene,“ povedal Young a dodal: „Mladí ľudia neznášajú, keď ich voláte snehové vločky, ale Manchester svojim študentom neurobil dobrú službu, keď naznačil, že by ich mohli uraziť slová ako matka a otec."

Hovorca univerzity však školenie bráni a uviedol, že „jednoducho vypracovali pre zamestnancov dokument s pokynmi, ktorý podporuje používanie inkluzívnejšieho jazyka. Aby sa predišlo predsudkom alebo nesprávnym domnienkam. A v žiadnom prípade to neznamená, že zakazujeme slová matka alebo otec.“

Zmenila pandémia vašu vládu na totalitu? Rusko zaviedlo vlastný index slobody
Počet hospitalizácií a úmrtí na ochorenie Covid-19 v mnohých krajinách klesá. Niektoré vlády stále nevrátili občanom slobodu. Rusko cez portál RT zaviedol vlastný index, z ktorého môžete získať informácie o slobode obyvateľstva v danej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár