Občianske združenie upozorňuje: Bezdomovci dostávajú pokuty za to, že nie sú doma!
16 | 03 | 2021 I Petra Demková

Občianske združenie Vagus žiada ministerstvá vnútra a sociálnych vecí, ombudsmanku a políciu, aby tieto absurdnosti zastavili. Policajti udeľujú pokuty za porušenie zákazu vychádzania ľuďom bez domova.  


"Ľudia bez domova dostávajú pokuty počas zákazu vychádzania,“ upozorňuje na Facebooku občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré roky pomáha ľuďom bez domova. Poukazujú na konkrétny príklad.
Nemáš domov? Aj tak ostaň doma!

„V sobotu popoludní o 13:51 dostal pokutu 100 eur človek, ktorý prechádzal ulicou v Bratislave. Ako človek bez domova tu žije niekoľko rokov, no trvalý pobyt má v Slovenskej Ľupči. Porušil tak zákaz vychádzania mimo okres. Táto absurdná situácia sa stala v čase, kedy je povolené chodiť do prírody, do obchodu. Tento človek bol políciou zastavený na ulici náhodne, aby sa legitimoval. Políciu pred pokutou nezastavila ani informácia, že človek nemá domov,“ informuje OZ.

Nové opatrenia zrejme neplatia pre všetkých: Doležal, Mikulec a Šeliga sa vybrali do Jasnej!
Všetci sme si rovní, len niektorí sú si rovnejší. Väčšina Slovákov sa musí prispôsobovať novým opatreniam. Ministrom Doležalovi a Mikulcovi a podpredsedovi NR SR Šeligovi obmedzenia nič nehovoria, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Pán mal dokonca aj respirátor a pri sebe potvrdenie o prekonaní COVID-19! Ani to však policajtov nezastavilo. Je absurdné, že úplne jasné a samozrejmé veci treba policajtom vysvetľovať. Zamestnanci OZ Vagus na sociálnej sieti upozorňujú, že ľudia bez domova nemajú možnosť dodržiavať zákaz vychádzania.
Pokuty prehlbujú krízu bezdomovcov

„Sociálne služby nie sú schopné pokryť potreby viac ako 23 000 ľudí na Slovensku, ktorí nemajú kde tráviť čas počas lockdownu. Len v Bratislave žije mnoho ľudí bez domova, ktorí sem pricestovali z iných regiónov a nemajú možnosť vrátiť sa naspäť. Pokutovanie týchto ľudí spôsobí jediné - prehlbovanie ich krízy a navyšovanie dlhu, ktorý nie sú schopní splácať,“ vysvetľujú.

Žiadajú ministerstvá vnútra a sociálnych vecí, verejnú ochrankyňu práv a políciu  o okamžité riešenie tejto neospravedlniteľnej situácie. „Žiadame o vypracovanie usmernenia, ktoré vylúči ľudí bez domova z ukladania pokút za nedodržiavanie zákazu vychádzania a odpustenie už udelených pokút. Rovnako žiadame o zaradenie cesty do alebo zo sociálnej služby medzi výnimky zo zákazu vychádzania. Považujeme za neprípustné, aby súčasný stav pretrvával a ľudia bez domova dostávali pokuty za to, že sú na ulici,“ napísali zamestnanci OZ Vagus.

Na rúškach ušitých doma sa zbohatnúť nedá. Nech už táto vláda šialencov padne!, hovorí Uhrík
Slováci musia od dnešného dňa nosiť respirátory v interiéroch aj exteriéroch. Rúška, ktoré doteraz slúžili na ochranu dýchacích ciest, tak povinne nahradia respirátory, na ktoré sa v statuse zameral europoslanec Milan Uhrík. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik