"Nepočúvajte politológov a analytikov, vypočujte si konečne psychiatrov," odkazuje koalícii Banáš
16 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Vládna kríza je nepochybne témou dňa. Analyzujú ju experti z rôznych uhlov, od politológov, cez novinárov až po komentátorov. Známemu spisovateľovi a bývalému diplomatovi Jozefovi Banášovi však chýba vyjadrenie toho najdôležitejšieho odborníka. Psychiatra.



Úkaz z inej planéty

Podľa Banáša je už všetkým jasné, že premiér Igor Matovič nie je normálny. Všetkým, okrem tých najpovolanejších – koaličných partnerov. „Veronika, Richard, Boris, poslanci a ministri OĽaNO, vy ste si nevšimli to, čo vidíme všetci – že Igi nie je normálny? Že kráľ sa tu producíruje nahý, všetci to vidíme, len vy sa tvárite, že má šaty!“ píše Banáš na svojom Facebooku.

Mnoho ľudí sa Banáša pýta, prečo v súvislosti s vládou Igora Matoviča nenapíše pokračovanie úspešnej knihy „Idioti v politike.“ Odpoveď je podľa neho jednoduchá. Aj recesia musí byť uveriteľná a satira musí vychádzať z pravdepodobnej reality. To sa dalo pri Mečiarovi, Dzurindovi a aj Ficovi, pretože to boli politici, ktorí boli spoločnosťou vnímaní ako „jedni z nás.“ O Matovičovi sa to povedať nedá. „Náš ‚Igi‘ sa však nedá vnímať ako jeden z nás, on je zvláštne zjavenie, úkaz, neuchopiteľná hmlovina z doteraz neobjavenej planéty,“ argumentuje spisovateľ.
Fázy idiotizmu

Podľa jeho slov už americký prezident Lincoln varoval idiotov pred verejnými prejavmi, lebo nimi len dokážu to, čo si o nich ľudia v myslia. Aj idiotizmus má podľa Banáša určité fázy. Prvou je trepanie nezmyslov, druhou je vysvetľovanie. Svoje výmysly vysvetľuje preto, lebo je presvedčený, že všetci ostatní sú idioti, ktorí problému nerozumejú.

Matovič skončí možno preto, lebo stratil dôveru USA. Sú strany SaS a Za ľudí hybridnými zbraňami USA?
Zlé jazyky hovoria, že ak akýkoľvek premiér stratí dôveru Spojených štátov amerických, musí ísť „z trónu“ dole. A najjednoduchšie sa ho dá zbaviť pomocou vydieračských metód proamerických elementov v jeho vlastnej vláde. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


„Tvári sa ako idiot, hovorí ako idiot, koná ako idiot, nás však neoklame, vieme, že on tým idiotom ozaj je. Oproti ostatným má veľkú výhodu – netuší, že je idiot,“ myslí si bývalý diplomat.

Na človeku sa dá zmeniť množstvo vecí a prejavov. Nie však všetko. „Človek môže formovať sám seba, svoju inteligenciu, zdravie, vzdelanie či vieru, ale každý psychiater vám potvrdí, že jediné, čo zmeniť nedokáže, je jeho povaha.“ Preto Sulíkovo vyjadrenie „nastal čas“ vníma ako patetické vyhlásenie, ktoré sa bude opakovať v pravidelných intervaloch. Len nerozumie, načo je dobrá tá 10-dňová lehota. Navrhuje Sulíkovi, aby Matovičovi predĺžil lehotu rovno na tri roky a po stole buchol až tesne pred voľbami.
„Vypočujte si konečne psychiatrov“

Podľa Banáša sa nedá spoliehať na to, že Matovič niečo pochopí sám. Situáciu prirovnáva k známemu vtipu o šialenej a nebezpečnej jazde Záhoráka (v tomto prípade konkrétne Trnavčana) na diaľnici v protismere. Pýta sa, prečo ho ostatní „vodiči“ nezastavia. Argument, že po druhej strane jazdia „zlodeji, mafiáni a oligarchovia“ neobstojí, pretože po roku vládnutia Trnavčana sa ľudia viac boja jeho ako mafiánov.

Murín si všíma čudné hry advokátky Evy Mišíkovej: Lučanského odmietla, Pčolinský jej nevadí
Gustáv Murín si všimol, že advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková odmietla zastupovať generála Milana Lučanského. No na druhej strane neváha obhajovať kde-akého vagabunda. Vrátane Lipšicovho kumpána Pčolinského. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková


„Nechcete predčasné voľby a pritom robíte všetko pre to, aby boli. Ctení ministri a poslanci za OĽaNO, Sme rodina, Sas a Za ľudí – v politike vždy platilo základné pravidlo správania sa každého politika: Strápňovať sa dá len po hranice svojich možností. Ste tesne predtým, aby ste tieto hranice prekročili,“ upozorňuje koalíciu Banáš.

Pri hodnotení Matoviča totiž robia zásadnú chybu. Čakajú, že Matovič sa prestane strápňovať sám. No on neprestane. On totiž netuší, že to robí. Matoviča nemožno hodnotiť podľa pravidiel platných v normálnej spoločnosti, pretože on k normálnej spoločnosti nepatrí.

„Nepočúvajte politológov a analytikov, vypočujte si konečne psychiatrov,“ radí im na záver bývalý diplomat Jozef Banáš.

Matovičova sestra úplne otočila: Dnes je najväčším obrancom brata a chrlí síru na ostatných
Ktovie, čo je za veľkou zmenou. Zuzana Belicová bola mesiace tvrdou kritičkou všetkého, čo Igor Matovič povedal, či urobil. Dnes Belicová brata na sociálnej sieti bráni. Vycítila sestra, že Igor je na kolenách? Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Petra Demková