USA majú v Afganistane viac vojakov ako tvrdia, pričom niektorí pracujú priamo pre CIA
15 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Podľa denníka New York Times je prítomnosť americkej armády v Afganistane väčšia, ako sa verejnosť domnieva. Niektoré špeciálne jednotky majú pracovať priamo pre CIA, informuje portál RT.


Denník New York Times s odvolaním sa na amerických, európskych a afganských predstaviteľov oznámil, že USA majú vo vojnou zmietanom štáte asi o 1 000 viac vojakov. Oficiálne Pentagón tvrdí, že má v Afganistane spolu 2 500 jednotiek. Tento údaj údajne nezodpovedá realite.

Podľa vysoko postaveného amerického úradníka, ktorý je so súčasnou situáciou oboznámený, boli sily „špeciálnych operácií“ stiahnuté z verejnosti. To isté platí pre niektoré jednotky, ktoré boli považované za „dočasné“. Niektoré z týchto elitných jednotiek údajne pracujú pod Pentagónom aj CIA.

EÚ zvažuje nákup ruskej vakcíny Sputnik V
EÚ odmietla nákup ruských vakcín. Sputnik označila za "propagandistický trik nežiaduceho režimu". Avšak v súčasnosti sa únia obracia k ruskej vakcíne. Chce naštartovať spomalený očkovací program, uviedli pre agentúru Reuters zdroje... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Za vlády Donalda Trumpa začali USA znižovať prítomnosť v Afganistane, v ktorom sa minulý rok nachádzalo zhruba 12 000 vojakov. Stiahnutie nahnevalo niektorých úradníkov z Pentagónu. Tvrdili, že na ďalšie výcvikové operácie a protiteroristické misie v krajine budú potrebovať najmenej 8 600 vojakov. V nedávnej správe, ktorej úlohou bolo preskúmať mierovú dohodu s Talibanom, sa dospelo k záveru, že na „zabezpečenie záujmov USA“ v Afganistane bude potrebných minimálne 4 500 vojakov.

Odhalenie údajne väčšej vojenskej prítomnosti v Afganistane, ako sa uvádza, nastáva len pár týždňov pred termínom, ktorý 1. mája stanovil Trump na dokončenie úplného stiahnutia. Zatiaľ nie je jasné, či administratíva prezidenta Joea Bidena splní plán, ktorý bol súčasťou dohody s Talibanom.

Denník Washington Post v sobotu informoval, že mnohí predstavitelia USA si myslia, že je nepravdepodobné, že všetky americké sily opustia krajinu do mája.

USA a Čína prechádza z colnej vojny do technologickej, varuje profesor ekonómie
Technológia je jednou z hlavných otázok, o ktorej bude Čína tento týždeň diskutovať na svojom národnom kongrese. Vláda považuje tento sektor za kritický pre svoju snahu o modernizáciu a sebestačnosť v nasledujúcom desaťročí, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár