ŠKANDÁL: Slovensko sa vzdalo miliónov vakcín Pfizer
15 | 03 | 2021 I Petra Demková

Hospodárske noviny prichádzajú so šokujúcim zistením. Slovensko si údajne neuplatnilo právo na 2,4 milióna dávok vakcíny Pfizer, ktoré nám vyčlenila EÚ. Dôvodom má byť uprednostnenie ruskej vakcíny Sputnik V. Pôvodný plán pritom bol, že sa nakúpia všetky vakcíny od všetkých výrobcov, ku ktorým sa Slovensko vie dostať.   



Na počiatku bol Pfizer

​​Vakcína Pfizer bola prvá, ktorú malo Slovensko k dispozícii. Zaočkovala sa ňou prezidentka aj zdravotnícki experti. Nasledovali zdravotníci a pracovníci domovov sociálnych služieb. Až neskôr k Pfizeru pribudli očkovacie látky od Moderny a AstraZenecy.

V apríli Slovensko čaká na prvé dodávky od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. V marci sme však doviezli neplánovane ruský Sputnik V. Rozhodnutie o krátení amerického Pfizeru padlo pravdepodobne v čase, kedy premiér Matovič začal uvažovať o nákupe ruskej očkovacej látky.
Potom prišiel Sputnik

„Kým ešte v decembri sme pri ponuke od Pfizeru objednali všetko, čo ponúkli, teda 2,4 milióna dávok, ktoré z 200 miliónového balíka pre Úniu pripadali pre Slovensko, teraz sa stratégia zmenila. Prvý marcový deň premiér Igor Matovič ukázal prvé dovezené ruské vakcíny Sputnik s tým, že do júna ich budeme mať 2 milióny.

EÚ zvažuje nákup ruskej vakcíny Sputnik V
EÚ odmietla nákup ruských vakcín. Sputnik označila za "propagandistický trik nežiaduceho režimu". Avšak v súčasnosti sa únia obracia k ruskej vakcíne. Chce naštartovať spomalený očkovací program, uviedli pre agentúru Reuters zdroje... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


V rovnakom čase Únia rokovala s Pfizerom. A dohodla, že farmaceutický gigant dodá bloku ďalších 200 miliónov dávok, z ktorých si Slovensko opäť mohlo uplatniť 2,4 milióna. Lenže uplatnili sme si menej,“ informujú Hospodárske noviny.

Pfizer informácie potvrdil. Pre Hospodárske noviny slovenská pobočka americkej firmy potvrdila, že Slovensko si s druhého balíka uplatnilo len 600-tisíc dávok. Teda kým v prvej várke sme išli na maximum, teraz sme objednali len štvrtinu.
Slovensko sa vzdalo nároku

„Keďže z nasledujúcich dodávok už Slovensko neobjednalo plné množstvá, je predpoklad, že dodávky do SR budú voči iných krajinám EU významne nižšie. V zásade ale platí, že pri využití plných kapacít dodávky vakcíny Comirnaty môžu byť pre krajiny v druhom štvrťroku tohto roka až strojnásobené voči prvému kvartálu,“ povedal Miroslav Lednár z Pfizeru.

Leyenová: EÚ má dohodu s Pfizer/BioNTech na ďalšie štyri milióny dávok vakcíny
10 | 03 | 2021 | sefredaktor


„Slovensko sa teda vzdalo nároku na 1,8 milióna dávok. Okrem toho sa ešte rokuje o možnej opcii. V rámci nej má Únia možnosť doobjednať ďalších 100 miliónov látok, z toho maximum 1,2 milióna by mohlo získať Slovensko. Rokovania zatiaľ nie sú ukončené.

Opcia bola aj pri prvej zmluve, a to v rovnakom objeme. Vtedy si Slovensko neuplatnilo z opcie žiaden podiel a tak sa vzdalo 1,2-miliónového kontraktu. Spolu sa tak Slovensko zatiaľ vzdalo od Pfizeru dodávok v objeme 3 miliónov.
Sputnik sa na Slovensku zatiaľ len testuje

Zazmluvnili sme si si však iné vakcíny. A to spomínané dva milióny ruského Sputnika, 3,6 milióna od AstraZenecy, 1,5 milióna od Moderny a 2,4 milióna od Johnson & Johnson. Do februára sme však dostali zatiaľ len 640-tisíc vakcín a na marec máme sľúbených necelých 770-tisíc,“ píšu Hospodárske noviny.

V druhom kvartáli roka 2021 sa Slovensko teda evidentne spolieha najmä na Sputnik. Ten však nie je registrovaný a na Slovensku sa zatiaľ len testuje.

HN žiadali rezort zdravotníctva o vysvetlenie. Chceli vedieť aj, či zmena v stratégii súvisela s nákupom ruských vakcín. „Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre to, aby na Slovensku bolo čo najviac bezpečných vakcín a tempo očkovania pokračovalo v čo možno najrýchlejšom tempe. Uvedené je aktuálne predmetom rokovaní, v nadväznosti na závery vás budeme informovať," reagovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Nemecko pozastavuje očkovania vakcínou AstraZenecy
Nemecká vláda v pondelok oznámila, že pozastavuje očkovanie vakcínami od spoločnosti AstraZeneca. Urobila to v reakcii na správy o vzniku nebezpečných krvných zrazenín po podaní očkovacej látky. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Exminister zdravotníctva Marek Krajčí k objednávke 600-tisíc vakcín z 2,4 milióna možných pre HN povedal, že „toto množstvo odporučilo Konzílium odborníkov.“ Zároveň naznačil, že pôvodné dodávky sa urýchlia a navýšia.

"Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber," dodal. V súvislosti so Sputnikom odkázal, že o ruskej vakcíne "sa začalo uvažovať vo februári, vzhľadom na vážnu epidemiologickú situáciu v krajine, keď začali vážne vypadávať zakontrahované vakcíny cez VO EK," dodal ešte Marek Krajčí.

K situácii sa pre HN vyjadrila aj Janka Bitó Cigániková. Tá nie je nadšená. „Je možné, že kvôli navýšeniu dodávok vakcíny Sputnik sme znížili objednávky vakcíny Pfizer. Pritom bolo deklarované, že Sputnik budú len vakcíny navyše. Ak sme objednali neregistrovanú vakcínu na úkor registrovanej, tak potom by to nebolo šťastné rozhodnutie,“ reagovala pre HN šéfka zdravotníckeho výboru za SAS.

Slovenský mainstream bojuje proti pravde o vakcínach. Reportáž o učiteľke, ktorá zomrela, vraj bola nezodpovedná
Po odvysielaní reportáže o úmrtí 38 ročnej učiteľky po očkovaní, vo verejnoprávnej televízii RTVS, sa na portáli Stratégie HN objavil článok s názvom: „Nezodpovedná reportáž RTVS. Týkala sa úmrtia po očkovaní vakcínou AstraZeneca“. Redaktorka... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Petra Demková