Rakúsky príklad nenašiel vo vláde podporovateľa na škodu ľudí aj ekonomiky, tvrdí Ferenčák
15 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Riešenie pandémie na Slovensku nie je dobré, o čom svedčia aj počty infikovaných ľudí v nemocniciach a mŕtvych. Poslanec Hlasu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák v statuse na sociálnej sieti naznačuje, ako by sa u nás dalo v zlej situácii pomôcť.


Zvláštne je, že kým viaceré štáty v Európe neprijali v boji s koronavírusom až také „testovacie“ opatrenia ako my, reálne sú na tom v porovnaní so Slovenskom lepšie. Ferenčák preto radí vláde, aby si zobrala príklad od našich susedov.
Už sme mohli mať otvorené obchody a žiaci mohli chodiť do školy

„Je akýmsi zlým zvykom súčasnej rozhádanej vlády za každú cenu byť originálny a hľadať svetoborné riešenia. Pritom stačí niekedy veľmi málo. Pozrieť sa, ako to robia susedia,“  píše Ferenčák.

Upútala ho informácia, že rakúska vláda pochopila ako zvládnuť súčasnú pandémiu. „A to tým, že vytvorí regionálne diferencované stratégie, ktoré umožnia uvoľnenie opatrení tam, kde je nízka miera výskytu nákazy,“ uvádza. Podľa poslanca sa to týka najmä otvárania:

- škôl pre všetky deti a mládež,

- reštaurácií a obchodov,

- slúženia omší a obradov v kostoloch,

- otvárania športovísk a voľnočasových aktivít,

- spustenia služieb (kaderníctva, maséri...).



„Ak by sme mali prijatú takúto stratégiu, po ktorej dlhodobo volám, v niektorých regiónoch by sme sa mohli vrátiť do bežného fungovania už čoskoro. Keďže regionálny princíp riadenia je na Slovensku dlhodobo cudzí a všetko musí byť riadené len centrálne z Bratislavy, nikto z kompetentných, žiaľ, nateraz ani len o tom neuvažuje,“ konštatuje primátor Kežmarku.

Hovorí, že jeho mesto dlhodobo patrí medzi najlepšie okresy. „Viem si reálne predstaviť riadenie krízy lokálne za určitých podmienok. Už sme mohli mať otvorené obchody a žiaci mohli chodiť do školy. Takto sú zbytočne občania obmedzovaní na svojich právach a slobode. Zjavne, tento rakúsky príklad nenašiel v našej vláde podporovateľa. Na škodu ľudí, našich detí a ekonomiky,“ končí status Ján Ferenčák.

Situácia je kritická a už nie je čas na hádky, politické súboje ani výčitky, tvrdí Ferenčák
Svet v boji s koronavírusom upiera zrak na vakcíny. Kritický pohľad na to, ako ich máme málo, vyjadril v statuse na Facebooku poslanec Hlasu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik