Podpredseda Európskej komisie: Počas očkovacieho programu EÚ proti Covid-19 došlo k „chybám“
15 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pripustil, že očkovací program EÚ je plný „chýb“. Program je poznačený výpadkom dodávok a obvineniami z nerovnomerného rozdelenia, informuje portál RT.


"Je pravda, že pri objednávaní vakcín došlo k chybám. Tak v Bruseli, ako aj v členských štátoch," pripustil Timmermans v rozhovore pre nemecký denník Der Tagesspiegel.

Je však príliš skoro na to, aby sme vyvodzovali nejaké závery. V súčasnosti je prioritou zabezpečiť, aby „vakcíny dostala celá Európa“, zdôraznil úradník.

"Som pripravený vykonať bilanciu na konci pandémie. Potom môžeme vidieť, čo sme urobili zle a čo sme urobili dobre,“ dodal Timmermans. Podpredseda komisie pripustil, že prístup EÚ k očkovaniu proti Covid-19 priniesol najväčší úžitok „bohatším štátom“, ako je Nemecko. Napriek tomu uviedol, že spoločná objednávka vakcín na úrovni EÚ bola správna vec.

EÚ zvažuje nákup ruskej vakcíny Sputnik V
EÚ odmietla nákup ruských vakcín. Sputnik označila za "propagandistický trik nežiaduceho režimu". Avšak v súčasnosti sa únia obracia k ruskej vakcíne. Chce naštartovať spomalený očkovací program, uviedli pre agentúru Reuters zdroje... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Timmermansovo priznanie prichádza v čase, keď sa očkovací program EÚ, ktorý už tak zaostáva za plánom, dostal do nových problémov. V piatok jeden z hlavných dodávateľov únie, britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca varoval, že sa očakáva ďalšie oneskorenie dodávok vakcín.

"Nanešťastie, vývozné obmedzenia znížia dodávky v prvom štvrťroku a pravdepodobne ovplyvnia dodávky aj v druhom štvrťroku," uviedla vo vyhlásení spoločnosť AstraZeneca.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár