Holandsko pozastavilo používanie vakcíny AstraZeneca pre obavy z možných závažných vedľajších účinkov
15 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Holandsko pozastavilo používanie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca na najmenej dva týždne. Európska lieková agentúra vyšetruje možné vážne vedľajšie účinky vakcíny, informuje portál RT.


Preventívne rozhodnutie o pozastavení používania vakcíny najmenej do 28. marca bolo založené na nových informáciách z Nórska a Dánska. Týkajú sa potenciálne závažných vedľajších účinkov zaočkovaných ľudí, uviedol holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge.



"Nemôžeme pripustiť žiadne závažné vedľajšie účinky," uviedol de Jonge. "Musíme sa uistiť, že je všetko v poriadku, takže je rozumné zatiaľ očkovanie pozastaviť." Holandské úrady údajne kvôli pozastaveniu museli zrušiť až 43 000 očkovaní.

Rovnaké rozhodnutie urobilo aj Írsko v nedeľu, keď pozastavilo používanie vakcíny AstraZeneca po tom, čo v Nórsku boli nahlásené štyri nové prípady, u ktorých sa objavilo vážne zrážanie krvi po obdržaní vakcíny. Dánsko vo štvrtok prestalo používať vakcínu AstraZeneca po tom, ako sa u niektorých príjemcov vyskytli krvné zrazeniny a Nórsko ich nasledovalo.

Rakúsko, Island a Taliansko tiež odložili alebo pozastavili očkovanie touto vakcínou na základe rovnakých obáv. Zdravotnícke orgány poukázali na to, že zatiaľ nepreukázali jasnú súvislosť medzi vakcínou AstraZeneca a hlásenými zdravotnými problémami, ktoré pacienti utrpeli.

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že používanie vakcíny sa stále považuje za bezpečné a nepreukázalo sa, že spôsobuje zrážanie krvi.

Vedci predstavili novú metódu 3D tlače orgánov, ktorá je až 50-krát rýchlejšia ako súčasné techniky (VIDEO)
Vedci z univerzity v Buffale predstavili svoju novú metódu 3D tlače. Predviedli budúcnosť rýchlej výroby umelých orgánov, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár