Podľa sociológa Haulíka tu bude vládna kríza nepretržite. "Je to ako na žúre", nič nefunguje štandardne
14 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Pavel Haulík: "Vládna kríza? Toto tu bude neustále. Nie sú to štandardné politické strany, nemajú štandardné vzťahy, je to ako na žúre."


„Strana je aj o tom, že to má nejakú fazónu, má to nejakú štábnu kultúru, toto ale je také divoké, ako keď sa stretne na nejakom žúre pár ľudí a žúrujú,” objasňuje pre parlamentnelisty.sk sociológ Pavel Haulík správanie strán vo vládnej koalícii.
Iba sa tvária

"To je to, čo tvrdím od začiatku a stále: toto nie sú štandardné politické strany. To sa len tvári, že je politická strana a preto aj vzťahy medzi nimi sú iné, ako by boli medzi štandardnými politickými stranami. Toto bude bežať neustále, pretože tam chýbajú nejaké vzorce. Strana je aj o tom, že to má nejakú fazónu, má to nejakú štábnu kultúru." Hodnotí súčasnú slovenskú politickú scénu sociológ Haulík.

"Ak sa chceli tváriť, že si zachovali tvár, museli urobiť nejakú kozmetickú zmenu. Nedalo sa povedať, že všetko je ok, ideme ďalej bez akejkoľvek zmeny, bolo potrebné premaľovať fasádu." A tak vymenili Krajčího - ozrejmuje sociológ.

Aj Česi vedia, že vládna kríza na Slovensku neskončila, je to len time out (Roman Michelko)
Názor Romana Michelka (Sputnik.cz) Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Rozpadajúci sa prívesok

Pavel Haulík o genéze rozpadu strany Za ľudí: "Mala to byť vládna premiérska strana, z ktorej ostal prívesok pri Igorovi. Sú tam ľudia, ktorým to nie celkom vyhovuje. Tento subjekt je neživotaschopný a k takýmto zmenám tam bude dochádzať. Je to rozdiel oproti napríklad najväčšej strane v parlamente OĽANO. Tam poslanci od začiatku vedeli, do čoho idú. Takže v Za ľudí čakám, že sa to pokojne môže rozpadnúť.

"Táto kríza určite nie je posledná a pokus o to, ako dostať na čelo niekoho iného, ako je Igor Matovič, to bude pokračovať." Predvída Haulík.
Neznalosť až hlúposť

"Obsah (politiky - pozn. red. HD) nikoho nezaujíma. 95 percent a viac percent netuší o čom by mala byť politika. Dnes je to nastavené na reality show. Politici hrajú pre masy divadielka, vybuchujú vášne, ale obsah uniká. To nie je o spôsobe fungovania krajiny, o budúcnosti, je to o náhodných veciach, ktoré dokážu zaujať a zatiaľ to stačí. Dlhodobo je to však podľa mňa neudržateľné a skončí to inak, ako si dnes mnohí predstavujú." varuje na záver sociológ Pavel Haulík.

 

Chmelár: Kríza bude trvať dovtedy kým bude trvať táto vláda
Politický analytik Eduard Chmelár na facebooku komentuje dramatické udalosti včerajšieho dňa. Na mušku si zobral "memorandum" vládnych strán, ktorým akože odvrátili rozpad koalície, ale aj zadržanie šéfa SIS Pčolinského. Predčasné voľby sú podľa... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek