Krajčí odchádza. Čo všetko ho položilo na lopatky?
14 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Tento piatok podal minister zdravotníctva Marek Krajčí síce demisiu dobrovoľne, no urobil tak až po dlhotrvajúcom tlaku verejnosti. Opozičných, ale aj koaličných partnerov a napokon aj prezidentky Zuzany Čaputovej,zamýšľa sa portál 1pluska.sk.


Hoci premiér Igor Matovič s obľubou tvrdí, že Krajčí bol vlastne len obetným baránkom, skutočnosť je taká, že v prípade ministra zdravotníctva išlo o spleť niekoľkých pochybení. A zlých rozhodnutí v čase náročnej pandémie koronavírusu, ktoré mu zlomili väzy.

Hoci je pravdou, že väčšina Krajčího kritikov aj napriek zlyhaniam dnes už bývalého ministra označila za slušného človeka s dobrými úmyslami, vyčítajú mu predovšetkým manažérske zlyhania. A neschopnosť viesť rezort v čase pandémie.

Kritiku si nakoniec Krajči vyslúžil aj z úst prezidentky Zuzany Čaputovej ."Dôverujem tomu, že minister konal podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že rozhodnutia, ktoré prijímal, boli vedené dobrými úmyslami. Faktom však je, že viaceré dôležité a kľúčové odporúčania nepresadil a nepodržali ho v tom ani členovia vlády a jeho vlastní ministri," uviedla prezidentka v momente, keď od Krajčího prijala demisiu.

Podľa sociológa Haulíka tu bude vládna kríza nepretržite. "Je to ako na žúre", nič nefunguje štandardne
Pavel Haulík: "Vládna kríza? Toto tu bude neustále. Nie sú to štandardné politické strany, nemajú štandardné vzťahy, je to ako na žúre." Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Hoci premiér Igor Matovič tvrdí, že celá vládna kríza, po ktorej si dali dve koaličné strany podmienku, že "odstrelia" ministra zdravotníctva, súvisí s privezením vakcíny Sputnik V na Slovensko, skutočnosť je taká, že tých škandálov a problémov, ktoré prispeli ku Krajčího koncu, je oveľa viac. Čo všetko mu teda zlomilo krk?
Personálne zmeny 

Krajčímu bolo vyčítaných niekoľko zvláštnych personálnych výmen, pričom v spoločnosti azda najviac zarezonovalo odvolanie Ladislava Kuželu z čela Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave.

Aj odvolanie riaditeľa Ústavu srdcových chorôb v Košiacich Františka Sabola bolo poriadne kontroverzné a nečakané. Na jeho miesto navyše Krajčí vymenoval hutníka.

Hlina o Matovičovi: Ľudia, už by sme mohli prestať blbnúť. Premiéra buď máme, alebo nemáme"
Alojz Hlina po oznámení Igora Matoviča, že na čas by sa vzdal časti kompetencií, napísal v statuse svoj pohľad na jeho nápad. Považuje to za ďalšie premiérove alibi. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Michal Filek

Celoplošné testovanie

Je bizarné, že krajina, ktorá pretestovala prakticky celú populáciu, sa zároveň stala krajinou s jednou s najhorších epidemiologických situácii v Európe. A hoci efekt celoplošného testovania je dodnes sporný, je isté, že Matovičovej vláde, ani jeho ministrovi zdravotníctva experiment na popularite nepridal. Krajčí v tomto smere z pôvodných vyjadrení neustúpil a efekt testovania obhajuje dodnes.
Očkovanie

Mnohí Slováci mali od začiatku problémy s prihlasovaním sa na termíny očkovania. Samotné zaočkovanie sa zmenilo na akúsi nedôstojnú súťaž o zdravie jednotlivca. Zdravnotnícky rezort si za vzniknuté obtiaže vyslúžil značnú kritiku zo strany verejnosti, ale aj odborníkov.

Štát je nefunkčný, denne zomiera stovka našich blízkych a oni sa celé týždne hádajú o podiel na moci!
"Odvolanie Mareka Krajčího je len presúvaním nábytku v horiacom dome. Dole musí ísť Matovič a celá vláda." Citát Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Ivan Brožík