Čaputová reaguje na americkú veľvyslankyňu v záhrade, Fico reaguje na Čaputovú
14 | 03 | 2021 I Petra Demková

Prezidentka Čaputová sa po vyše týždni vyjadrila k prítomnosti americkej veľvyslankyne v záhrade prezidentského paláca, práve v deň, keď prijala aj zástupcov strán SaS a Za ľudí. Bola to úplná náhoda, tvrdí. Ficovi sa odpoveď paláca nepáči: ,,Prezidentka takto iba prehlbuje presvedčenie o neprijateľnom zasahovaní USA do vnútorných záležitostí SR,“ myslí si. 


Fico: Vieme o úlohe veľvyslanectva USA, ktorú zohralo v roku 2018 po vražde Kuciaka a jeho priateľky
3. marca 2021 sa prezidentka Čaputová stretla s predstaviteľmi vládnej koalície. Riešili vládnu krízu. V tom istom čase sa po záhrade prezidentského paláca prechádzala veľvyslankyňa USA s poradkyňou prezidentky Čaputovej Janou Kobzovou. „Je... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Petra Demková


 Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré priniesol Denník N, pracovné stretnutie s americkou veľvyslankyňou mala zamestnankyňa prezidentskej kancelárie vopred plánované a to mimo programu prezidentky.

„Stretnutia s veľvyslancami sú štandardnou súčasťou práce zamestnankyne, ktorá vedie odbor zahraničnej politiky KP SR. Oficiálne stretnutie s veľvyslankyňou USA bolo naplánované už dlhšie. Týkalo sa plánovaného telefonického rozhovoru prezidentky Zuzany Čaputovej s prezidentom USA Joeom Bidenom. V nadväznosti na jeho nedávny list, v ktorom vyjadril záujem o ďalšiu spoluprácu a kontakt,“ napísala kancelária prezidentky. .

Stanovisko pokračuje: „To, že sa stretnutie uskutočnilo v záhrade a v rovnakom čase ako zmienené stretnutia Prezidentskom paláci, je zhoda okolností. Rovnako sa v týchto dňoch Jana Kobzová stretla aj s veľvyslancami Iránu, Ukrajiny a Francúzska a niekoľkými slovenskými diplomatmi. Rozhovory sa týkajú vzájomných bilaterálnych vzťahov a aktuálnej medzinárodnej situácie a sú vždy vopred naplánované,“ vysvetľuje kancelária prezidentky.

Pripravujú prezidentka Čaputová, exprezident Kiska a expremiér Pellegrini prevrat?
10 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová

Prezidentka SR Z. Čaputová mala radšej mlčať

Reakcia predsedu strany Smer – SD Róberta Fica na toto stanovisko, na seba nenechala dlho čakať. Ako píše vo svojom facebookovom statuse,, Prezidentka Čaputová mala radšej mlčať“. Fico neverí zhode okolností a myslí si, že argumenty, ktorými prezidentský palác vysvetľuje túto náhodu, sú nedôveryhodné: ,,Prezidentka takto iba prehlbuje presvedčenie o neprijateľnom zasahovaní USA do vnútorných záležitostí SR. Je všeobecne známa miera angažovanosti Veľvyslanectva USA pri riadení a koordinovaní protivládnych mítingov po smrti novinára a jeho priateľky v roku 2018,."

Predseda Smeru si myslí, že prezidentka sa mala vyhnúť prítomnosti americkej veľvyslankyne práve v takom inkriminovanom čase.

„Rovnako nikto nepopiera skutočnosť, že súčasní predstavitelia vládnej koalície boli a sú častými hosťami na území tohto veľvyslanectva. Za takýchto okolností a v záujme neprehlbovať tieto vážne podozrenia sa mala Kancelária prezidentky SR vyhnúť prítomnosti americkej veľvyslankyni v Prezidentskom paláci počas rokovaní o vládnej kríze. Keďže tak Kancelária prezidentky SR neučinila, máme právo komunikovať, že prezidentka SR konzultuje vnútorné záležitosti SR s predstaviteľom iného štátu, čo obrazu suverenity SR nenapomáha“, píše Róbert Fico.

Moskva varuje USA: Môžete začať nové preteky v zbrojení!
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková