„Sme presvedčení, že skutok sa stal,“ šokujúco povedal Boris Kollár na prípad Pčolinský
13 | 03 | 2021 I Ivan Uhliarik

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár chce, aby sa obvinenie Vladimíra Pčolinského vyšetrilo čo najskôr. „Sme presvedčení, že skutok sa stal,“ povedal na margo prípadu.


Zadržania riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského malo na Slovensku veľký ohlas. Zvláštne však je, ako naň zareagoval šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý ho do funkcie navrhol. „Sme presvedčení, že skutok sa stal!“ Kollár chce, aby obvinenie šéfa SIS čo najskôr vyšetrili,“ informuje portál dennikn.sk.
Boris Kollár chce, aby dotknuté orgány celý proces s Pčolinským nezdržiavali

Boris Kollár podľa vlastných slov nechce, aby sa vyšetrovanie zdržiavalo. Ako tomu bolo v prípade kauzy Gorila. „Sme presvedčení, že skutok sa stal,“ povedal predseda Sme rodina.

Spolu s ním vystúpil na vyhlásení bez možnosti klásť otázky aj minister práce Milan Krajniak. Ten hovoril o tom, že Vladimír Pčolinský by mal byť zbavený mlčanlivosti, hoci prokuratúra ešte v piatok vyhlásila, že to nie je potrebné.

„V súvislosti s medializovanými správami týkajúcimi sa uplatňovania práv obvineného je nutné skonštatovať, že vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu. Toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností,“ uviedla k prípade prokuratúra.

„Chcel by som požiadať všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces. Aby sme veľmi rýchlo celá spoločnosť, aj my zistili, kto za skutkom stál a prečo sa to udialo. Chceme vedieť odpovede,“ dodal Boris Kollár.

Minister práce Milan Krajniak ho doplnil, že keď sa vyšetrovala Gorila alebo Ivan Lexa, vždy sa obvinení aj svedkovia zbavovali mlčanlivosti. „Bez zbavenia mlčanlivosti nemohli vypovedať,“ skonštatoval šéf rezortu práce. Ten zároveň kritizoval, že vo veci sú obvinený Zoroslav Kollár a Pčolinský, ale podľa neho nie sú obvinení Boris Beňa a Ľudovít Makó, ktorí o úplatku svedčia.

Šátek: "Zbavenie mlčanlivosti je právny nezmysel. Pčolinský sa môže vyjadriť ku všetkému"
Obvinený Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS má právo k vznesenému obvineniu vypovedať bez akéhokoľvek procesu zbavovania mlčanlivosti. (Pravdaže takéto právo má aj obvinený námestník SIS Boris Beňo a iné osoby). Citát - elitný exvyšetrovateľ Jozef... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Vladimír Pčolinský podal trestné oznámenia na policajtov a druhý deň ho zatkli

Zo strany NAKA však ide o štandardný postup, a tak Beňa aj Makó môžu mať obvinenie dočasne odložené, keďže vypovedali ako prví. Krajniaka zaujímalo aj to, či by v prípade, že by Pčolinský povedal, že dal polovicu úplatku ministrovi Mikulcovi, zatkli aj jeho a riaditeľovi SIS obvinenie zrušili. Podľa portálu dennikn.sk to však v policajnej praxi, ktorej postupy Krajniak pozná, takto nefunguje. Milan Krajniak tiež povedal, že Vladimír Pčolinský ako riaditeľ SIS podal 11. februára trestné oznámenie, ktoré sa týka trestnej činnosti policajtov a 10. marca v tejto veci aj inšpekcia začala stíhanie vo veci. Na druhý deň však Pčolinského zatkli. Minister práce ale nepovedal, čoho sa malo trestné oznámenie týkať a ani to, či malo nejaký súvis s NAKA, alebo policajtmi, ktorí Vladimíra Pčolinského vyšetrujú.

Draxler: Zadržaný šéf SIS Pčolinský robil tejto organizácii od začiatku len hanbu
Na zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského už zareagovalo viacero súčasných politikov. Z tých bývalých si dnešnú rannú udalosť všíma v statuse na sociálnej sieti aj exminister školstva Juraj Draxler. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik