Sex v dobe Covidu: A čo sa zmenilo u vás?
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Takzvaná koronakríza trvá už neuveriteľný rok. Sme zatvorení doma, učíme sa učiť svoje deti, zmierujeme sa s poklesom ekonomiky, hľadáme riešenie finančných kríz. Ale ako sú na tom naše vzťahy? Láska? Sex? Prechádzajú problémami rovnako ako domáce rozpočty, alebo kvitnú, pretože na seba konečne máme čas?


Reakcie jednotlivých rodín a párov sú v situácii, ako je táto, nekonečne individuálne. O tom, či sa momentálne topíte v hádkach, alebo sa nemôžete nabažiť jeden druhého, rozhoduje veľa faktorov. Určite to, ako ste mali nastavený vzťah pred tým, než kríza vypukla.


Ak ste mali pred tým problémy, je, žiaľ, dosť pravdepodobné, že teraz ešte vygradujú. Ale na to, či sa to skutočne stane, alebo to zvládnete v pokoji a v objatí, má vplyv predovšetkým to, ako situáciu zvládate vy ako jednotlivci, a tiež to, či sa vo vnímaní krízy vôbec zhodnete, konštatuje portál blesk.cz.



Každý po svojom

A tu začína nekonečné spektrum variácií toho, čo sa vlastne teraz môže odohrávať u vás doma. Reagujete obaja rovnako? Ste rovnako vystrašení alebo obaja podobne v pokoji? Zhodujete sa na intenzite nutných opatrení? Striedate sa vo výučbe detí?

Pomoc, manžel má milenku! Čo vám pomôže a na čo sa vykašľať?
Máloktoré manželstvo sa zaobíde bez nevery. Čo však robiť, keď zistíte, že manžel má milenku, ale svoju drahú polovičku nechcete vyhodiť z bytu na ulicu? Ako sa s touto situáciou vysporiadať a ustáť ju? Píše portál Blesk. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Alebo sa na jedného z vás navalilo všetko nové, zatiaľ čo druhý len ďalej nerušene chodí do práce a čuduje sa vašej nervozite? Vychádzate si ústrety čo do osobného voľna, aj keď spolu naraz musíte byť na 50 metroch štvorcových? Alebo vás dokonca kríza spája, aj keď ste spolu pred tým bojovali - teraz zrazu máte "pomyselného spoločného nepriateľa"?
Variabilita sexuálnej aktivity

Smerov, ktorými sa môže v súčasnej dobe partnerstvo uberať, je kvôli spomínaným faktorom nepreberné množstvo. A podobná variabilita sa pochopiteľne týka aj sexuálnej aktivity. U nej jedni hovoria o možnosti babyboomu a druhí realisticky sledujú narastajúci počet "užívateľov porna" aj zvyšujúci sa predaj autoerotických pomôcok. Ako to teda je?
Sex alebo porno?

Sexuológovia môžu zatiaľ len odhadovať. "Ak ste v situácii, kedy si konečne užívate možnosť mať na seba čas, zároveň neriešite alebo nemôžete vzhľadom napríklad k jej nedostupnosti riešiť antikoncepciu, je pravdepodobné, že sa vaša sexuálna aktivita zvyšuje a spolu s ňou aj možnosť neplánovaného počatia.

Ženy prezradili, v ktorých polohách najľahšie dosahujú orgazmus
A zase ten orgazmus! Dosiahnuť sexuálny vrchol nie je v ženskom svete tak jednoduché. Je to veľmi individuálna záležitosť, ktorú ovplyvňujú fyzické predpoklady, psychická pohoda a správny partner, píše portál Blesk. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Avšak budú tu aj páry, ktoré si od seba budú chcieť kvôli spoločnej izolácii od sveta naopak oddýchnuť. Alebo sa budú vzdávať styku z obavy o svoje zdravie - teda z obavy pred šírením vírusu. Iní sa budú stretávať s problematickou prítomnosťou detí, starých rodičov a podobne, preto zatiaľ predpokladáme iba to, že dynamika sexuality môže ísť oboma smermi: stúpať, ale aj klesať. 

A čo si máte počať, keď sex aj váš vzťah majú tendenciu zhoršovať sa? V takejto situácii by sme sa nemali spoliehať na všeobecné poučky a rady. Táto situácia je unikátna a nemáme s ňou skúsenosť. Všetky zmeny, obmedzenia a strachy sa objavujú veľmi rýchlo a naraz a útočia na našu sexualitu zo všetkých strán.
Pokiaľ to nezvládate...

A ak svoju situáciu doma nezvládate, máte pocit, že sa vám vzťah rozpadá pod rukami, alebo vnímate čo i len svoje vlastné úzkosti, využite stránok www.delamcomuzu.cz, na ktorých sa spojilo niekoľko stoviek  terapeutov a psychológov. Poskytujú tu v dobe koronakrízy svoju starostlivosť zadarmo! Môžete volať na krízovú linku, môžete si vybrať konkrétneho odborníka. Hlavne nerobte predčasné závery, ani sa nesnažte všetko za každú cenu zvládnuť sami. Riešenie vždy existuje!

Šesť najčastejších sexuálnych fantázií mužov aj žien
Nech sa prizná, kto občas nefantazíruje o sexe. Aj keď sa o sexuálnych fantáziách v spoločnosti príliš nehovorí, je úplne normálne, že sa ľudia čas od času nechajú uniesť štipľavejšími myšlienkami. Výskumy napovedajú, že existuje niekoľko citlivých... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Diana Zaťková