Poľsko a Maďarsko podávajú žalobu proti mechanizmu právneho štátu EÚ 
13 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Poľsko a Maďarsko žalujú Európsky súdny dvor (ESD) proti novej možnosti krátenia finančných prostriedkov EÚ v prípade porušenia zásad právneho štátu, informuje epochtimes.de.


Európsky súdny dvor v Luxemburgu potvrdil prijatie sťažností  Varšavy a Budapešti proti mechanizmu právneho štátnu Európskej únie. Žaloby viedli  po politickej dohode štátov EÚ k tomu, že sankčný mechanizmus sa neuplatní, kým nebude vydané rozhodnutie v súdnom konaní.


Neprípustne zasahuje do kompetencií členských štátov


„Myslíme si, že takéto riešenie nemá právny základ v nových dohodách EÚ,“ – vyhlásila v súvislosti so žalobou poľská vláda. Úprava platná od 1. januára neprípustne zasahuje do kompetencií členských štátov.


Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová na Facebooku napísala, že nariadenie EÚ, ktoré vážne porušuje právnu istotu, nemôže zostať v platnosti.


Európska komisia berie žaloby na vedomie


Európska komisia berie žaloby na vedomie, uviedol hovorca. „Ak ste sledovali debatu na konci minulého roka, nie je to žiadne prekvapenie.“


EÚ už roky pranieruje Poľsko a Maďarsko kvôli údajnému porušovaniu zásad právneho štátu a základných demokratických hodnôt.


Tieto krajiny sa vehementne bránili prijatiu mechanizmu právneho štátu, pričom týždne blokovali biliónový finančný balík z rozpočtu Európskej únie a fondu pomoci v čase koronakrízy.


 


Kompromis na summite EÚ


Kompromis sa dosiahol na summite Európskej únie v decembri vyhlásením. Varšava a Budapešť v ňom dostali ubezpečenie, že ku kráteniu finančných prostriedkov z EÚ zatiaľ nedôjde, ak na Európsky súdny dvor podajú žalobu proti nariadeniu.


Súdnemu dvoru trvá v priemere 19 mesiacov, kým rozhodne o takomto type žalôb. To by znamenalo, že Maďarsku a Poľsku, ale aj ďalším dotknutým krajinám EÚ, ak súd potvrdí nariadenie, by mohli hroziť sankcie najskôr koncom roku 2022.


EK a EP chcú požiadať o zrýchlené konanie Európskeho súdneho dvora


Európska komisia a Európsky parlament už oznámili, že chcú požiadať o zrýchlené konanie Európskeho súdneho dvora. Takéto sa spravidla končí do desiatich mesiacov.


Komisár EÚ pre rozpočet Johannes Hahn odmietol kritiku počas debaty v Európskom parlamente.


Aj keď sa sankčný mechanizmus neuplatní, kým sa sťažnosti vyriešia, k porušeniam sa bude pristupovať aj spätne od 1. januára, informoval poslancov ešte pred tým, ako Maďarsko a Poľsko oznámili svoje rozhodnutie.


„Riešiť sa budú všetky porušenia po tomto dátume. Nezabudne sa ani na jeden prípad.“


Hahn varoval pred prehnaným očakávaniami


Hahn tiež varoval pred prehnanými očakávaniami od nového nástroja. Povedal, že mechanizmus právneho štátu nie je všeliekom. Môže sa použiť, iba ak využívanie peňazí európskych daňových poplatníkov poznačilo nedodržiavanie zásad právneho štátu, uzatvára portál epochtimes.de.