Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní, nové infekcie a úmrtia však pribúdajú rekordným tempom
13 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní proti koronavírusu. Vďačí za to stratégii, v rámci ktorej používa vakcíny z Ruska a Číny ako aj prípravky registrované na úrovni celej Európskej únie. Krajina napriek tomu čelí rekordným prírastkom nových infekcií aj úmrtí, čo miestne úrady prisudzujú infekčnejšiemu variantu vírusu pôvodne lokalizovanému vo Veľkej Británii, všíma si v piatok agentúra AP


Ochoreniu COVID-19 v Maďarsku podľahne denne v priemere asi 150 ľudí. Počty hospitalizácií a nových prípadov nákazy už prekonávajú rekordné hodnoty z decembra. Od pondelka platia v Maďarsku nové protipandemické opatrenia, v rámci ktorých bude väčšina obchodov dva týždne zatvorená. Škôlky a základné školy zostanú zatvorené do 7. apríla.

K piatku sa nechalo aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovať 11,9 percenta dospelej populácie. To je v rámci EÚ druhý najvyšší podiel po Malte, pričom priemer za celé európske spoločenstvo predstavuje sedem percent. Úrady v Maďarsku doteraz schválili na použitie päť rôznych vakcín.

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa sa v krajine s menej ako desiatimi miliónmi obyvateľov už zaočkovalo vyše 1,2 milióna osôb. Vakcinačná kampaň naberá na dôležitosti v čase, keď Maďarsko vykazuje celkovo 16 627 úmrtí a 1 724 úmrtí na milión obyvateľov. Počet úmrtí v pomere k počtu obyvateľstva v Maďarsku je podľa univerzity celosvetovo siedmy najhorší.

Prvá smrť po očkovaní na Slovensku! Zomrela mladá stredoškolská učiteľka
Len 38-ročná žena mala umrieť krátko po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Ide o prvý prípad úmrtia po podaní očkovacej látky na Slovensku, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková