Japonsko zadržalo nad sporným územím dva ruské bombardéry schopné jadrového útoku
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Ruská tlačová agentúra Interfax informovala, že japonské letectvo nedávno nasadilo stíhačky F-15 na zadržanie dvoch ruských bombardérov Tupolev Tu-95MS schopných jadrového útoku. Bolo to nad Kurilovými ostrovmi v Japonskom mori, ktoré sú v súčasnosti sporným územím, informuje portál Breitbart.


"Dva strategické bombardéry Tu-95MS diaľkového letectva uskutočnili rutinný let nad neutrálnymi vodami Japonského mora a severozápadnej časti Tichého oceánu ... Dĺžka letu presiahla deväť hodín. V určitých fázach letu sprevádzali ruské strategické bombardéry stíhačky japonských vzdušných síl F-15,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení z 11. marca.
Trvajú na zmluve z roku 1945



Japonské more je okrajové more oddeľujúce ruskú pevninu od japonského súostrovia. Japonsko sa domáha zvrchovanosti nad štyrmi najjužnejšími Kurilovými ostrovmi, ostrovným reťazcom spravovaným Ruskom. Japonský ostrov Hokkaido sa nachádza na južnom konci reťazca na ostrove Kuril, zatiaľ čo ruský polostrov Kamčatka na severnom konci reťazca.

Záhadné prezbrojenie na bojovej leteckej základni Ruska - utajované lietadlové lode v Severnej flotile? (video)
Tlačová služba Severnej flotily vydala dnes veľmi stručné vyhlásenie: "Na letisku severnej flotily Rogačevo na južnom ostrove súostrovia Nová Zem došlo k výmene letového personálu a stíhačiek ." Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Rusko trvá  na zmluve z roku 1945 známej ako Jaltská dohoda, ktorú západní spojenci podpísali na konci druhej svetovej vojny. Tá udeľuje Moskve suverenitu nad Kurilskými ostrovmi.

"USA, ktoré podpísali zmluvu a dokonca pomohli vybaviť jednotky červenej armády na dobytie ostrovov, odvtedy zmenili svoju politiku a podporujú tvrdenia Japoncov," pripomenula vo štvrtok ruská štátna správa.

Tu-95 je štvormotorový strategický bombardér dlhého doletu vyvinutý ruskou leteckou a obrannou spoločnosťou Tupolev Design Bureau v 50. rokoch. Aktuálnou verziou je Tu-95MS. Tu-95 je tiež známy ako „medveď“ pre produkciu jedného z najhlasnejších zvukov zo všetkých vojenských lietadiel, ktoré sú dnes v prevádzke.

V scenári tretej svetovej vojny by mohlo byť Rusko víťazom, tvrdia švédski experti
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Za svoj charakteristický zvuk vďačí Medveď svojim jedinečným motorom a vrtulovým listom, ktoré sa údajne pohybujú rýchlejšie ako rýchlosť zvuku. Ruská armáda uviedla lietadlo do prevádzky počas studenej vojny, pričom jeho verejné uvedenie na trh sa uskutočnilo v roku 1955. Podľa RT News je dodnes považované za „zásadné pre ruské strategické letectvo“.

Tu-95 možno efektívne použiť ako platformu riadených striel. Môže vystreliť rakety vzdialené tisíce kilometrov od cieľa a bezpečne sa vrátiť na základňu. Ruské letectvo používa Tu-95 na širokú škálu misií vrátane námorného prieskumu, rušenia signálov a zachytávania rádiových signálov. Ak je lietadlo tankované vo vzduchu, misie Tu-95 môžu trvať nepretržite až 20 hodín.

Prvé zabijácke dvojča dvoch Suchojov s jedným pilotom už lieta (video)
Hovoria im "lovci". Sú to bezpilotné bojové lietadlá s hmotnosťou väčšou, ako americké stíhačky F-16. Ruskí piloti ich volajú Ochotniky, kódové označenie v NATO je SU-70. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ivan Brožík