Generál Macko: Vyjadrenia Krajniaka o zadržaní šéfa SIS zaváňajú zastrašovaním
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Vyjadrenia ministra Krajniaka zaváňajú politickým zatrašovaním vyšetrovateľov. Je neprípustné aby členovia vlády a ústavní činitelia vynášali verejne svoje hodnotiace úsudky a napádali činnosť štátnych orgánov. Zamýšľa sa generálporučík armády v zálohe Pavel Macko na margo výrokov ústavných činiteľov o zadržaní šéfa SIS. 


Macko je presvedčený, že o zadržaní riaditeľa SIS nemáme dostatok informácií a treba byť pri hodnotení situácie veľmi zdržanlivý. Je treba vyhnúť sa vynášaniu predčasných súdov.

Tak, ako sa podľa Macka dalo očakávať, v súvislosti so zadržaním Pčolinského sa dostavili politické reakcie. Časť koalície prízvukuje, že je to potvrdením toho, že vyšetrovatelia majú rozviazané ruky. Materská strana šéfa SIS  usúdila, že najlepšia obrana je útok.
Úporná obhajoba



"Viacerí predstavitelia Sme rodina sa pustili do úpornej obhajoby bezúhonnosti svojho viac než nominanta. Pokiaľ je to len v rovine deklarácie vnútorného presvedčenia, je to v poriadku. To, že predseda parlamentu, ktorý nemá absolútne žiadne kompetencie k riaditeľovi SIS, radí Prezidentke SR a listom ju na niečo vyzýva je trápne a mimo protokol. Ale ešte sa to dá ľudsky pochopiť," píše generál vo svojom blogu pre portál sme.sk.





 

Fico šokuje: Zadržanie Pčolinského si objednal premiér!
Na zadržanie šéfa SIS, Vladimíra Pčolinského, má Robert Fico vlastný názor. Podľa neho chcel Matovič touto akciou prekryť situáciu vo vláde, píše portál ereport.sk. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Vonkoncom sa však nedá podľa Macka pochopiť vystúpenie ministra Krajniaka. Najmä verejné obvinenia a nádych zastrašovania zo strany ministra je v demokratickom a právnom štáte absolútne neprijateľný.


„Myslím si, že je to mocenský zápas,“ uviedol minister po piatkovom rokovaní vlády. „Dúfam, že po tom, keď bude riaditeľ SIS zbavený mlčanlivosti, tak sa dozviete zaujímavé informácie, ktoré vás možno prekvapia,“ cituje generál ministra.




A zároveň sa pýta: "Odkiaľ pán Krajniak vie, že riaditeľ SIS má zaujímavé informácie a bude o nich hovoriť, keď o nich nikto iný nemá vedieť? To sa bavili o tom niekde pri vatre? A už vonkoncom nechápem, odkiaľ minister práce a sociálnych vecí vie, čo riaditeľ SIS posielal oprávneným príjemcom, teda okrem iného prezidentke a premiérovi vo svojich správach?"

Šutaj Eštok: "Stačilo vy neschopní amatéri! Choďte sa hádať do opozície!"
Poslancovi za SMER - sociálna demokracia Matúšovi Šutajovi Eštokovi už praskli definitívne nervy. Na sociálnej sieti vyzval vládu Igora Matoviča, aby sa išla hádať do opozície. "Je to ako zlý sen, Slovensko čelí najhoršej kríze od druhej... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Macko vysvetľuje, že verejné vyjadrenia ministra Krajniaka a obvinenia bez uvedenia podkladu vyznievajú ako brutálny politický nátlak na vyšetrovateľov a snahu o ich ovplyvňovanie a nepriame zastrašovanie.

"Páni politici a ústavní činitelia, bolo by dobré zdržať sa verejných hodnotení postupu vyšetrovacích orgánov a nátlaku na ne v duchu hesla lepšie hamovať, ako banovať," odporúča v závere Macko.

Krajniak o Pčolinskom: Keď ho zbavia mlčanlivosti, ešte budete prekvapení
Šéf rezortu práce Milan Krajniak vníma zadržanie Vladimíra Pčolinského ako mocenský zápas. "Je to snaha zbaviť ho funkcie šéfa Slovenskej informačnej služby,“ uviedol minister po piatkovom rokovaní vlády. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková