Formuje sa bratstvo na východe. Moskva a Peking - najlepší priatelia?
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
S rastúcim napätím na západných hraniciach ich krajiny sa Rusi čoraz viac obzerajú po medzinárodných priateľoch na východ. Tvrdí to nový výskum, pretože čoraz viac ľudí v najväčšej krajine sveta zmýšľa o Číne pozitívne, informuje portál RT.




Prieskum uskutočnila Rada v Chicagu, think tank so sídlom v USA, financovaný skupinami ako Nadácia Billa a Melindy Gatesových a Clintonova nadácia. Spolu s moskovským centrom Levada. To je ruským ministerstvom spravodlivosti registrované ako „zahraničný agent“.

Ukázal, že takmer traja zo štyroch Rusov vyjadrujú priaznivé názory na Čínu. Zatiaľ čo 57 percent je presvedčených, že sa tieto dva národy v nasledujúcom desaťročí zblížia. Ako spojenci. Respondenti zároveň verili, že rusko-čínske vzťahy sa podstatne zlepšili narozdiel od vzťahov s USA.

Srbsko začne ako prvá európska krajina vyrábať čínsku vakcínu proti koronavírusu
Srbsko sa stane prvou európskou krajinou, ktorá začne na svojom území vyrábať vakcínu proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm. Vo štvrtok o tom informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorého citovala agentúra... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


Analytici však poznamenávajú, že účasť na vzájomnom zápase s Čínou napriek spoločnému napätiu s EÚ a USA nie je pre Kremeľ bez rizika. Ak sa ľad vo vzťahoch medzi Pekingom a západnými národmi začne topiť, zatiaľ čo tie isté krajiny zostanú voči Moskve mrazivé, neexistujú záruky, že by zmysluplný vzťah mohol pretrvať.

Napriek tomu čínsky prezident Si Ťin-pching  ubezpečil ruského prezidenta Putina, že strategická spolupráca „môže účinne odolať každému pokusu o potlačenie a rozdelenie oboch krajín“Prezident Si kedysi označil Putina za svojho najlepšieho priateľa“. Obaja si vytvorili úzky pracovný vzťah.

Aj keď sa oba národy držali ideologických verzií štátneho komunizmu, Čína predsedu Maa Ce-tunga bojovala krátku, ale krvavú hraničnú vojnu so Sovietskym zväzom cez demarkačnú čiaru na Ďalekom východe.

Štáty EÚ odmietajú vakcínu AstraZeneca. Hromadia sa úmrtia po očkovaní
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková