Drucker: Nový minister musí v prvom rade obnoviť dôveru verejnosti
13 | 03 | 2021 I Michal Filek

Čo je potrebné teraz urobiť v zdravotníctve? Pýta sa bývalý minister Tomáš Drucker. Podľa jeho slov sa mi do kresla posadiť skúsený krízový manažér. Nie je totiž čas na experimenty. A ten musí v prvom rade opäť docieliť, aby ľudia začali ministrovi veriť. 


"V súčasnosti zrejme nie je iná oblasť riadenia štátu, ktorá má väčší vplyv na doslovne každodenný život jednotlivca, ale aj na život celej spoločnosti, ako je ministerstvo zdravotníctva. Žiaľ, negatívnou skúsenosťou sa potvrdilo ako JE DOLEŽITÉ, aby vo vedení štátu a osobitne v časoch krízy boli skúsení manažéri," píše Drucker.


Minister zdravotníctva Krajčí, podľa neho, fatálne zlyhal predovšetkým pre nedostatok takýchto manažérskych zručností. Prakticky všetky opatrenia sa zavádzali veľmi NESKORO ak vôbec, čo znižovalo samotný ich zmysel (Covid semafór, nasadenie respirátorov, prednemocničná starostlivosť o chorých, rozdelenie nemocníc, manažment očkovania, no najmä veľmi slabá a konzistentná komunikácia s odborníkmi a verejnosťou). Samozrejme najväčší omyl bolo obsedantné 4 mesačné plošné testovanie.


Danko: Títo ľudia vo vláde sú nielenže cynickí, ale nedokážu ani riešiť problémy ľudí
Predseda SNS Andrej Danko sa opäť pustil do súčasnej vlády a vo videu vyzýva starostov a primátorov, aby sa postarali o svojich občanov, pretože táto vláda to nezvláda. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

"Nový minister musí od prvého dňa prejsť od pocitového na projektové a manažérske riadenie rezortu. Zdravotníctvo ovplyvňuje denný život celej spoločnosti a doslovne na kvalite riadenia rezortu sú závislé životy ľudí. Budúci šéf rezortu musí byť výborný manažér, komunikačne veľmi zručný, musí byť schopný spájať, odborne načúvať a rozhodovať. Musí mať autoritu a schopnosť presadzovať svoje návrhy. Musí ich vedieť odkomunikovať a získavať si dôveru zdravotníkov aj verejnosti."





Ako na to?



"Dennodenne pracovať, počúvať, komunikovať a riadiť. Obklopiť sa ľuďmi prierezovo, ktorí zastrešujú rôzne oblasti sektora zdravotníctva. Na prvom mieste musí byť profesionalita, odbornosť a šikovnosť. Ideologické, či náboženské vyčleňovanie, či začleňovanie ľudí musí ísť bokom."



Čo by mal nový minister ako prvé urobiť?



"Je potrebné konať urýchlene. Je potrebné definovať ciele a úlohy, ako tieto ciele naplniť a systematicky ich overovať a posúvať vpred. Čas žiaľ nie je. Prvé, čo musí nový minister urobiť je obnoviť dôveru verejnosti v rezort a v to čo rezort robí. To znamená, že musí od prvého dňa veľmi trpezlivo a zrozumiteľne komunikovať. (Očkovanie je jednou z kľúčových tém v otázke dôvery)."


Takisto musí, podľa Drucker, od prvého dňa bojovať o dôveru odbornej spoločnosti a začať oveľa intenzívnejšie komunikovať s lekármi, sestrami, zdravotníckymi pracovníkmi, odbornými spoločnosťami ale aj manažmentami jednotlivých nemocníc.



Kto by mal nastúpiť na túto stoličku?



"Politickú zodpovednosť má strana Oľano. Ak to bude ktokoľvek, komu sa bude pliesť obsedantným spôsobom premiér do kompetencií, nebude to fungovať. Musí to byť silový a schopný krízový manažér. Odborníkmi sa obklopiť dokáže, ale jeho manažérska autorita je nezastupiteľná.vTeraz naozaj nie je čas, aby sa tam prišiel niekto si dokazovať niečo alebo učiť sa byť “akože” manažérom.



NA SCHOPNOSTIACH VLÁDNUŤ ZÁLEŽÍ, dnes na tom doslovne závisia ľudské životy.


Mesík: Ako môže byť 8350 oficiálne mŕtvych výsledkom Krajčího statočnej práce?
Ďakovanie premiéra Matoviča odstupujúcemu ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu zdvihlo zo stoličky aj analytika globálnych rizík a vyštudovaného lekára Juraja Mesíka. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik