Blaha: "Všetko nasvedčuje tomu, že Lipšic kryl podozrenie zo zločinu. Akoby Al Capone vyšetroval svoje podvody"
13 | 03 | 2021 I Michal Filek

Ľuboš Blaha píše o konfliktoch záujmov špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v prípade zadržania šéfa SIS Vladimíra Pčolinskéh. Narátal ich niekoľko, čo ho vraj úplne diskvalifikuje pre výkon tejto funkcie. "Pán Lipšic, practe sa, pre dobro Slovenska," hovorí. 


"Môže mi prosím niekto vysvetliť, prečo preboha ešte neodstúpil Daniel Lipšic z postu špeciálneho prokurátora? Veď všetko nasvedčuje tomu, že kryl vážne podozrenie zo zločinu! Alebo ešte horšie - môže byť súčasťou spravodajskej hry proti SIS!" začal svoj status poslanec.



Povedať, či nepovedať?


Základné medializované informácie sú, podľa neho, takéto: proti šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému (nominant Sme rodiny) vypovedal Lipšicov bývalý klient Boris Beňa, čo je bývalý Pčolinského námestník na SIS. Ešte raz - Beňovi robil advokáta Lipšic!


Logicky vraj asi možno predpokladať, že Beňa svojmu advokátovi Lipšicovi o údajnej korupcii šéfa SIS povedal už pred mesiacmi. Čiže Lipšic už niekoľko mesiacov vie, že šéf SIS je podľa Beňu skorumpovaný. A že ho údajne korumpuje Zoroslav Kollár.


"A čo urobí Lipšic? Stane sa medzitým šéfom špeciálnej prokuratúry, ktorého základnou povinnosťou je stíhať podozrivých zločincov, a teda aj Pčolinského. Môže ale na Pčolinského povedať to, čo sa dozvedel od Beňu? Nie, lebo by porušil dôvernosť vzťahu klienta a advokáta, čo je jeden z procesných pilierov právneho štátu a ľudského práva na spravodlivý proces," píše Blaha.


Fico: Vieme o úlohe veľvyslanectva USA, ktorú zohralo v roku 2018 po vražde Kuciaka a jeho priateľky
3. marca 2021 sa prezidentka Čaputová stretla s predstaviteľmi vládnej koalície. Riešili vládnu krízu. V tom istom čase sa po záhrade prezidentského paláca prechádzala veľvyslankyňa USA s poradkyňou prezidentky Čaputovej Janou Kobzovou. „Je... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Petra Demková




A pokračuje: "No dobre, dobre, ale musí to na Pčolinského povedať ako šéf prokuratúry? Áno, lebo inak by zakrýval možný trestný čin, zneužíval právomoc verejného činiteľa a stal sa spolupáchateľom údajnej korupcie. Porušil by jeden z obsahových pilierov boja za spravodlivosť a právo na Slovensku."


Čiže on to, ako hovorí Blaha, zároveň povedať nesmie, ale zároveň aj povedať musí. "Riadna schíza - čo poviete? Je to schíza, na ktorú sme upozorňovali na grilovaní Lipšica a médiá po nás vrieskali, že čo si to dovoľujeme, pýtať sa ich milovaného Daniela na takéto nepríjemné otázky. Pamätáte?"

V pasci


Lipšic je vraj v totálnej pasci. Kuknite sa na tú pavučinu. Lipšic je dnes v pozícii bývalého obhajcu Beňa a zároveň v pozícii aktuálneho žalobcu Beňa, hoci sa formálne vylúčil. Je v pozícii bývalého kolegu a kamaráta Pčolinského, ako aj žalobcu obvineného Pčolinského. On je chodiaci konflikt záujmov.


"Lipšic je navyše kamarát a sused ministra Milana Krajniaka, ktorý otvorene hovorí o zatknutí Pčolinského ako o „mocenskom súboji“ a útoku na SIS od niekoho, kto dostával „nelichotivé informácie od SIS“ (premiér?, prezidentka?). A Lipšic je zároveň v pozícii žalobcu Krajniakovho súdruha Pčolinského, s ktorým zakladali Sme rodinu. Lipšic je vo viacnásobnej schíze. Z toho sa až krúti hlava."


To si fakt niekto myslí, pýta sa Ľuboš Blaha, že on sa teraz akože formálne „vylúči" z prípadu a bude vyriešené? Kto zabezpečí, že neformálne nebude pôsobiť na vyšetrovanie? Že odolá všetkým tlakom? Veď je šéf, ktorý môže svojich podriadených „usmerňovať“ aj nepriamo, nielen cez písomné pokyny. A v prípade je namočený až po uši! To je, podľa neho, akoby Al Capone šéfoval policajtom, ktorí vyšetrovali jeho daňové podvody!


Bude Kollár vylúčený?


Mimochodom, Pčolinský ako šéf SIS je obvinený z toho, že bral úplatky od Zoroslava Kollára, ktorý to odmieta. Tu sme ale pri ďalšom Lipšicovom konflikte záujmov.


"Tohto pána – Zoroslava Kollára – sám Lipšic pred rokom ešte ako advokát označil „za mafiána“ – čiže aj v Zoroslavovom prípade je zjavne zaujatý a musí byť vylúčený. Však ten chlap nerobí nič iné, len sa vylučuje. To načo ho štát platí? Mimochodom, Lipšic Zoroslava Kollára spojil so zločineckou skupinou Piťovcov a spomeňte si na slávnu fotografiu Piťa a Borisa Kollára z dovolenky na Kube. Náhoda? Spojil ho aj s Kočnerom a s podplácaním sudcov a advokátov. A teraz tohto istého Zoroslava Kollára spájajú s jedným z hlavných vládnych predstaviteľov? Veď to je na pád vlády!"


Prvá smrť po očkovaní na Slovensku! Zomrela mladá stredoškolská učiteľka
Len 38-ročná žena mala umrieť krátko po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Ide o prvý prípad úmrtia po podaní očkovacej látky na Slovensku, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Vo vzťahu k Lipšicovi, píše poslanec, vyvstávajú desiatky otázok. Kryl Lipšic svojho kamaráta Pčolinského? Alebo naopak zariadil jeho vzatie do väzby na pokyn Matoviča v rámci politickej vojny v bezpečnostných zložkách? Krajniak hovorí o spravodajskej hre, o útoku na Sme rodinu, o útoku na SIS – sú v tejto „mocenskej hre“ zamontovaní Matovič a Lipšic?

Čaputová a Matovič


"A bojí sa niekto, že Pčolinský prehovorí, a preto sa toľko vyčkáva pri zrušení jeho mlčanlivosti? Potrebuje ho niekto strčiť do väzby, aby nemohol spievať? Nepotkne sa o papuču ako istý generál? Krajniak nie je roľník z Uruguaja, ale kľúčový minister tejto vlády. A on úplne bez okolkov obviňuje z konšpirácie voči Pčolinskému tých, ktorí dostávali správy od SIS, z čoho logicky vyplýva premiér Matovič a prezidentka Čaputová."



 A keď sa vraj hovorí o politických prepojeniach Lipšica, zhodou okolností je to vždy buď Matovič alebo ambasáda.



Dávno mal byť odvolaný

"Hej, hej, mám na mysli tú ambasádu, ktorej šéfka sa prechádza po prezidentskej záhrade, keď u Čaputovej rokujú koaliční lídri. Just saying.


Ja neviem, čo spáchal Pčolinský, ale viem jedno: Lipšic už mal byť dávno odvolaný. Kým bude on na čele špeciálnej prokuratúry, nikto na Slovensku nemôže veriť v spravodlivé vyšetrovanie šéfa SIS, ani nikoho iného - to musí vidieť aj slepý.


To je tak, keď niekto urobí capa záhradníkom. Pán Lipšic – pre dobro Slovenska, practe sa!"




Lipšic reaguje na zadržanie priateľa a kolegu Pčolinského: Vypovedal proti nemu môj klient Beňa
Dnešné zadržanie Vladimíra Pčolinského prebehlo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Špeciálnu prokuratúru vedie Daniel Lipšic. Lipšic a Pčolinský spolu v roku 2012 zakladali stranu Nová väčšina. Portál HN prináša stanovisko... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Petra Demková