Preverovacia skúška, alebo len pomsta Merkelovej? (Stephan-Andreas Casdorff)
12 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Stephan-Andreas Casdorff (Der Tagesspiegel)


Dvaja nemeckí spolkoví ministri, unionisti, dostali za úlohu zorganizovať logistiku testovania rýchlymi testami na koronavírus. Po prepuknutí pandémie je ale celý zdravotnícky systém v Nemecku vystavený už aj tak tvrdým skúškam.


Je to pomsta, alebo len preverovacia skúška? Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn (CDU) a dopravy Andreas Scheuer (CSU)  dostali za úlohu zorganizovať logistiku rýchleho testovania na koronavírus. U spolkovej kancelárky Angely Merkelovej je všetko možné, aj to, že obom unionistom chcela dať ešte jednu  šancu, aby si napravili pošramotenú reputáciu, alebo v druhom prípade ich z vlády jednoducho vyhodí.


Minister dopravy je u dlhšie pod drobnohľadom svojho šéfa v CSU Markusa Södera. Ak si chcú ďalej budovať svoju kariéru, Spahn a Scheuer sa musia bezpodmienečne osvedčiť po tom, čo sa dlhodobo ocitli pod paľbou ostrej kritiky.


Mimochodom, je isté, že téma koronavírusu neskončí ani po tom, čo doznie pandémia. Na to je v obehu priveľa čísiel, ktoré treba vyjasniť.


Tisícky dodatočných  lôžok na JIS-kách sú vraj zbytočné


Na každé dodatočné lôžko na JIS-ke v nemeckých nemocniciach boli prvom polroku 2020 príplatky vyše 50-tisíc eur, pri 40 tisíckach takýchto lôžok by náklady doviedli ministerstvo zdravotníctva do ťažkej  finančnej krízy. Zaujímavé však je, že v tomto roku, hoci je situácia s koronavírusom výrazne horšia, sa počet dodatočných lôžok na JIS-kách zredukoval (!), aby sa šetrili náklady, konštatuje na základe zistení Stephan-Andreas Casdorff.


Zaťažkávajúca skúška pre zdravotnícky systém


Alebo také vlaňajšie fiasko s rúškami, pripomína ďalej Stephan-Andreas Casdorff. Okrem obvinení na adresu poslancov, že si pri ich obstarávaní sami poriadne naplnil vlastné vrecká, dodávatelia vyložili na stôl faktúru na vyše milión eur za rúška, ktoré si spolkové ministerstvo zdravotníctva objednalo v prvej vlne koronavírusu.


Podľa predsedníčky finančného výboru Bundestagu Katji Hesselovej (FDP) je, alebo bolo minimálne  57 súdnych sporov vedených proti súčasnej vláde, a to o čiastku asi 380 miliónov eur. Tým sa bude musieť budúca vláda tiež zaoberať.


Nemecký zdravotnícky systém tak čaká ešte poriadna zaťažkávajúca skúška, pokiaľ ide o posúdenie funkcionalít a nákladov. Napríklad stovky miliárd výdavkov ročne, takmer 12 percent HDP, len 230 miliárd eur do nemocníc a stacionárnych zariadení – to sú sumy, ktoré svedčia o tom, akým náročným výzvam čelí nemecké zdravotníctvo a s ním aj spolková vláda, dodáva Stephan-Andreas Casdorff pre noviny Tagesspiegel.